Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όρεγκον: Τα όπλα πήραν «καουμπόιδες» μετά την καταδίκη ιδιοκτητών ράντσου

Όρεγκον: Τα όπλα πήραν «καουμπόιδες» μετά την καταδίκη ιδιοκτητών ράντσου

Σε εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από άλλες εποχές έχει βρεθεί μία μικρή κοινότητα στο νοτιοανατολικό Όρεγκον: Ομάδα αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν ξεκινήσει ένοπλη κατάληψη σε κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συμπαράσταση για δύο ιδιοκτήτες ράντσου που καταδικάστηκαν για φωτιά που είχαν ξεκινήσει σε προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής. Η σύγκρουση είναι πλευρά της γενικότερης «μάχης» για τη χρήση δημόσιας γης που ακόμη δεν έχει κοπάσει στις ΗΠΑ.

Σε εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από άλλες εποχές έχει βρεθεί μία μικρή κοινότητα στο νοτιοανατολικό Όρεγκον: Ομάδα αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν ξεκινήσει ένοπλη κατάληψη σε κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε συμπαράσταση για δύο ιδιοκτήτες ράντσου που καταδικάστηκαν για φωτιά που είχαν ξεκινήσει σε προστατευόμενο καταφύγιο άγριας ζωής.

Η σύγκρουση είναι πλευρά της γενικότερης «μάχης» για τη χρήση δημόσιας γης που ακόμη δεν έχει κοπάσει στις ΗΠΑ.

Το Σαββατοκύριακο, στο Μπερνς του Όρεγκον αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν διοργανώσει πορεία υποστήριξης για τον Ντουάιτ Χάμοντ και τον γιο του Στίβεν, που καταδικάστηκαν πρόσφατα σε βαρύτερη ποινή φυλάκισης από εκείνη που τους είχε αρχικά επιβληθεί επειδή προ ετών είχαν ξεκινήσει φωτιά που έκαψε εκτάσεις προστατευόμενου φυσικού πάρκου.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική), μικρή ομάδα αποσπάστηκε από την πορεία και κατέλαβε τα (άδεια εκείνη την ώρα) γραφεία διοίκησης του καταφυγίου άγριας ζωής Μαλέρ.

Επικεφαλής της ομάδας είναι o Άμον Μπάντι. Η αγροτική οικογένεια Μπάντι είναι γνωστή στις ΗΠΑ ως μία από τις «μαχητικές ομάδες» στη σύγκρουση με τις ομοσπονδιακές Αρχές για τη χρήση δημόσιας γης.

Οι καταληψίες παραμένουν στα γραφεία διοίκησης του Μαλέρ και δηλώνουν πως δεν προτίθεται να φύγουν: «Θα μείνουμε όσο χρειαστεί, για ημέρες, εβδομάδες, ή ακόμη και περισσότερο» είπε ο ίδιος ο Άμον Μπάντι μιλώντας τηλεφωνικά στο CNN. «Θα μείνουμε εδώ ως ενώμενη ομάδα ανθρώπων που καταλαβαίνουν τις αρχές του αμερικανικού Συντάγματος» είπε.

Ο σερίφης της κομητείας, ο Ντέιβιντ Γουάρντ, υποστήιξε πως «οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην κομητεία ισχυριζόμενοι πως είναι μέλη πολιτοφυλακής που υποστηρίζουν τοπικούς ιδιοκτήτες ράντσου, αλλά στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικά κίνητρα και προσπαθούν να ανατρέψουν τις αρχές της κομητείας και τις ομοσπονδιακές αρχές, στοχεύοντας να ξεκινήσουν κίνημα στις ΗΠΑ».

Η υπόθεση έχει μπει στο κάδρο της σύγκρουσης με τις ομοσπονδιακές αρχές για την χρήση αγροτικής δημόσιας γης -αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μεγαλύτερο περιθώριο εκμετάλλευσής της, χωρίς «παρεμβάσεις» από τις κρατικές αρχές.

Η αφορμή της κατάληψης στην οποία ήρθε ως υποστηρικτής η οικογένεια Μπάντι, η υπόθεση των Χάμοντ, είναι αμφιλεγόμενη από μόνη της: Οι δύο καταδικασθέντες είχαν ξεκινήσει φωτιά δύο φορές, το 2001 και το 2006 που έκαψε περιοχές στο καταφύγιο άγριας ζωής.

Οι ίδιοι υποστήριξαν πως είχαν ξεκινήσει τις φωτιές μέσα στο ράντσο τους για να το προστατεύσουν από άγρια είδη αλλά και για αντιπυρική προστασία από πυρκαγιές που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το πάρκο.

Αντιθέτως όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι ουσιαστικά οι δύο είχαν σκόπιμα ξεκινήσει τη φωτιά μέσα στο εθνικό πάρκο για να καλύψουν ίχνη παράνομου κυνηγιού εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Η δεύτερη, νεότερη, καταδίκη τους ήρθε από ομοσπονδιακό εφετείο, το οποίο και έκρινε ότι η αρχική τους ποινή ήταν χαμηλή για το αδίκημα εμπρησμού σε προστατευόμενη περιοχή και τους καταδίκασε σε μεγαλύτερης διάρκειας φυλάκιση από εκείνη που είχαν ήδη εκτίσει, διατάσσοντας έτσι την επιστροφή τους στη φυλακή.

Η Washington Post υποστηρίζει πως η κατάληψη, που ξεκίνησε από μικρή ομάδα των αλληλέγγυων στους Χάμοντ, δείχνει τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κινήματος που θέλει ελεύθερη χρήση γης: Μεταξύ όσων την επιδιώκουν με εκστρατείες ενημέρωσης και συγκεντρώσεις και εκείνων που τάσσονται υπέρ πιο επιθετικών κινήσεων, όπως καταλήψεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024