Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νόμος στην Πολωνία αμφιλεγόμενες αλλαγές για το Συνταγματικό Δικαστήριο

Νόμος στην Πολωνία αμφιλεγόμενες αλλαγές για το Συνταγματικό Δικαστήριο

Κύρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας τις αλλαγές στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, παρά τις έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές κυβέρνησεις που διαπιστώνουν «ροπή προς συγκεντρωτισμό» από τη νέα κυβέρνηση.  Οι επικριτές του νέου πλαισίου υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δυσχεραίνουν κατά πολύ τη δυνατότητα του Δικαστηρίου να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Κύρωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας τις αλλαγές στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, παρά τις έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές κυβέρνησεις που διαπιστώνουν «ροπή προς συγκεντρωτισμό» από τη νέα κυβέρνηση.

Οι επικριτές του νέου πλαισίου υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δυσχεραίνουν κατά πολύ τη δυνατότητα του Δικαστηρίου να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που βρίσκεται στο ίδιο πολιτικό στρατόπεδο με το κόμμα PiS το οποίο προ μηνός ανέκτησε την εξουσία, υπέγραψε τη Δευτέρα τον αμφιλεγόμενο νόμο, θέτοντάς τον άμεσα σε ισχύ.

Η νομοθεσία ανεβάζει στα δύο τρίτα την απαραίτητη πλειοψηφία για να αποφασίζει το Δικαστήριο επί της συνταγματικότητας νόμων που περνά η κυβέρνηση και αλλάζει τη σειρά με την οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις.

Προ εβδομάδων, είχε δημιουργηθεί επίσης εμπλοκή με το διορισμό νέων μελών του Δικαστηρίου, με το Δικαστήριο να απορρίπτει ως παράνομο το διορισμό παραπάνω από το προβλεπόμενο νέων μελών από το νέο Κοινοβούλιο (που ελέγχεται από το PiS).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει τη Βαρσοβία να μην θέσει σε εφαρμογή το νέο νόμο πριν εξεταστούν οι επιπτώσεις του στη «λειτουργία του κράτους Δικαίου», όπως είχε διπλωματικά αναφέρει.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν είχε καλέσει να εξεταστούν «οι επιπτώσεις του νέου νόμου στην ανεξαρτησία και τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου» και είχε σημειώσει με νόημα ότι «το κράτος Δικαίου είναι μία από τις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Η δυσφορία για την εξέλιξη δεν λείπει και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Βερολίνο. Ακόμη πιο ανοικτός όμως στις επικρίσεις του ήταν ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου (το οποίο προεδρεύει της ΕΕ) Ζαν Άσελμπορν, λέγοντας ότι «οι εξελίξεις στη Βαρσοβία θυμίζουν δυστυχώς την πορεία που ακολουθούν δικτατορικά καθεστώτα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024