Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτός σε διάλογο για σταθερή κυβέρνηση δηλώνει ο Ραχόι

Ανοικτός σε διάλογο για σταθερή κυβέρνηση δηλώνει ο Ραχόι

«Το ζητούμενο για τη χώρα είναι η σταθερότητα» επανέλαβε τη Δευτέρα ο Μαριάνο Ραχόι, ανοίγοντας και αυτός σιγά-σιγά τα χαρτιά του εν όψει των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. «Πρέπει να δημιουργήσουμε βεβαιότητες» τόνισε, περιγράφοντας τα κόμματα με τα οποία ίσως υπάρχει κοινός τόπος.

Το ζητούμενο για τη χώρα είναι η σταθερότητα, επανέλαβε τη Δευτέρα ο Μαριάνο Ραχόι, ανοίγοντας και αυτός σιγά-σιγά τα χαρτιά του εν όψει των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε βεβαιότητες» τόνισε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, περιγράφοντας τα κόμματα με τα οποία ίσως υπάρχει κοινός τόπος.

Αφού υπογράμμισε ότι στο Λαϊκό Κόμμα πέφτει το βάρος και η ευθύνη για την επόμενη κυβέρνηση, τόνισε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει στην Ισπανία μια μακρά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας».

Συνέχισε, δίνοντας έμφαση σε ένα κεντρικό -κατά τη γνώμη του- στοιχείο: «Άσχετα από τον πολιτικό κατακερματισμό, η πλειονότητα ψήφισε σχηματισμούς που μοιράζονται την ανάγκη να προστατευθεί η συνταγματική τάξη, η ενότητα της χώρας, η εθνική ανεξαρτησία, η ισότητα, ο διεθνής ρόλος της Ισπανίας και ό αγώνας κατά της τρομοκρατίας».

Οι αναφορές του Ραχόι δεν έγιναν τυχαία, αφού αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που έτσι κι αλλιώς θα απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση: η συνταγματική τάξη και η ενότητα αναφερόταν στο ζήτημα της Καταλονίας, ενώ ο διεθνής ρόλος της Ισπανίας έχει να κάνει με ένα θέμα που μία-μία οι χώρες της ΕΕ βρίσκουν μπροστά τους: τη συμμετοχή στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ραχόι είπε ότι συνομίλησε με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών, ενώ αντήλλαξε μηνύματα με τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos. Δεν αναφέρθηκε στον Ιγκλέσιας των Podemos.

Ξεκαθάρισε ότι, όταν έρθει η ώρα των διερευνητικών εντολών θα συνομιλήσει με τις ηγεσίες των κομμάτων, δίνοντας έμφαση -ενδεχομένως θέτοντάς το και ως όρο- ότι συνομιλεί με όσους μοιράζονται τη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται σιγουριά, σταθερότητα και ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός καλείται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή σε δύο φάσεις: στην πρώτη ψηφοφορία πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (176).

Αν δεν τα καταφέρει, έχει και μία δεύτερη ευκαιρία: να λάβει τη σχετική πλειοψηφία, γεγονός που ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Θα μπορούσε για παράδειγμα ένα ή περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης να επιλέξουν την αποχή, ώστε τελικά να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η διαδικασία των εντολών θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, όταν σχηματιστεί η νέα Βουλή.

Λίγο νωρίτερα, ο Ραχόι είχε εισπράξει ένα πρώτο ηχηρό «όχι» από τους Σοσιαλιστές. Το PSOE μπορεί να καταποντίστηκε στις κάλπες της Κυριακής, όμως ο ρόλος τους για την απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης είναι κομβικός.

Ο γενικός γραμματέας Πέδρο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Ραχόι -ούτε όμως και να επιλέξει την αποχή στην δεύτερη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Στις τάξεις του PSOE ακούγονται διάφορες φωνές, όπως για παράδειγμα ότι το κόμμα πρέπει να διατηρήσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μην εμπλακεί σε σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας, ιδίως όταν αυτά περιλαμβάνουν κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα κύκλο διαβουλεύσεων με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να διερευνηθούν πιθανές μετεκλογικές συμφωνίες.

«Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες […] το Podemos δεν θα επιτρέψει ούτε ενεργητικά, ούτε παθητικά μία κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος» δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Η δήλωση αυτή έχει επίσης τη σημασία της. Ο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει, για παράδειγμα, από την δεύτερη ψηφοφορία, ώστε τελικά να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τον Μαριάνο Ραχόι.

Οι Podemos είναι χωρίς αμφιβολία οι άτυποι νικητές των εκλογών, αφού κατάφεραν να αποσπάσουν 69 έδρες, σε πολλές περιπτώσεις (όπως σε Καταλονία και Χώρα των Βάσκων) σε συνεργασία με τοπικά κόμματα.

Για να μπορέσουν, πάντως, να αποτελέσουν πραγματικά τον ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, θα πρέπει να τα βρουν (τουλάχιστον) με τους Σοσιαλιστές των 90 εδρών.

Αλλά και ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos με τις 40 έδρες δηλώνει ότι προτιμά να παραμείνει στην Αντιπολίτευση. Έτσι κι αλλιώς το κόμμα του νεαρού Ριβέρα είχε θέσει ως όρο για να συνομιλήσει με το Λαϊκό Κόμμα να βγει από το μετεκλογικό κάδρο ο Ραχόι.

Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, καθώς οι διεργασίες στα επιτελεία είναι σε εξέλιξη και η Βουλή θα συγκροτηθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων υπό τον βασιλιά Φίλιππο ΙΣτ’.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024