Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
FBI: Οι δράστες στο Σαν Μπερναντίνο μιλούσαν για τζιχάντ από το 2013

FBI: Οι δράστες στο Σαν Μπερναντίνο μιλούσαν για τζιχάντ από το 2013

Το ζευγάρι που σκότωσε 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναντίνο την περασμένη εβδομάδα είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο τζιχάντ πριν ακόμα γνωριστεί και παντρευτεί, σημείωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Η ριζοσπαστικοποίηση του Σαΐντ Ριζουάν Φαρούκ και της Τασφίν Μαλίκ είχε έρθει ήδη από το 2013, σημείωσε ο ίδιος. Μάλιστα, όπως αναφέρει πηγή της αμερικανικής υπόθεσης, ο Φαρούκ σχεδίαζε επίθεση ενδεχομένως από το 2011 ή το 2012.

Το ζευγάρι που σκότωσε 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναντίνο την περασμένη εβδομάδα είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο τζιχάντ πριν ακόμα γνωριστεί και παντρευτεί, σημείωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Η ριζοσπαστικοποίηση του Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ και της Τασφίν Μαλίκ είχε έρθει ήδη από το 2013, σημείωσε ο ίδιος.

«Στην πραγματικότητα είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί πριν αρχίσουν… να δίνουν διαδικτυακά ραντεβού και από τα τέλη κιόλας του 2013 μιλούσε ο ένας στον άλλο για ιερό πόλεμο και μαρτυρικό θάνατο, προτού αρραβωνιαστούν» δήλωσε ο Κόμεϊ κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Το FBI πιστεύει ότι το ζευγάρι είχε επηρεαστεί από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος, και επιχειρεί να κατανοήσει με ποιο τρόπο συνδεόταν με αυτές τις οργανώσεις και από ποιον συγκεκριμένα επηρεάστηκαν, προσέθεσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο Κόμεϊ σημείωσε ότι το FBI εξετάζει εάν ο γάμος των δύο ατόμων πραγματοποιήθηκε προκειμένου να προχωρήσουν σε επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Φαρούκ, ενδεχομένως να σχεδίαζε επίθεση εναντίον στόχου στην αμερικανική επικράτεια από το 2011 ή το 2012, αποκάλυψε πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι ενήμερη για την υπόθεση.

Οι ερευνητές εξετάζουν, επίσης, τη σχέση του Φαρούκ με έναν φίλο και γείτονά του, τον Ενρίκε Μάρκες. Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Μάρκες είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ μερικά χρόνια νωρίτερα. Ο Μάρκες ήταν εκείνος που είχε αγοράσει τα όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση το ζευγάρι.

Ο Μάρκες δεν έχει συλληφθεί από τις Αρχές, αλλά έχει ανακριθεί, ενώ αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του.

Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Φαρούκ να είχε ζητήσει από τον Μάρκες, να αγοράσει όπλα για λογαριασμό του το 2011 και το 2012 προκειμένου να αποφύγει να τραβήξει την προσοχή των αρχών προς τον ίδιο, επισήμανε πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζεται εάν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία με την οποία χορηγήθηκε η θεώρηση εισόδου (βίζα) στη σύζυγο του Φαρούκ και συνεργό του Τασφίν Μαλίκ προκειμένου να εισέλθει στις ΗΠΑ με την ιδιότητα της αρραβωνιαστικιάς του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας Τσαρλς Γκράσλεϊ αναφέρθηκε σε πιθανά προβλήματα αναφορικά με τη βίζα της Μαλίκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής.

«Η κυβέρνησή μας προφανώς δεν αντιλήφθηκε την ψευδή διεύθυνση στο Πακιστάν που εκείνη σημείωσε στην αίτησή της» είπε ο Γκράσλεϊ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024