Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή CIA ζητά το Βέλγιο, η Γαλλία θέλει ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών

Ευρωπαϊκή CIA ζητά το Βέλγιο, η Γαλλία θέλει ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών

To Παρίσι και οι Βρυξέλλες ζητούν ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών των υπηρεσιών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, στον απόηχο των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα - το νήμα των οποίων έχει φτάσει μέχρι τουλάχιστον το Βέλγιο. Ο βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει η σύσταση διευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, μίας «ευρωπαϊκής CIA» όπως είπε χαρακτηριστικά- αν και αναγνώρισε ότι η πρόταση συναντά αντιστάσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

To Παρίσι και οι Βρυξέλλες ζητούν ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών των υπηρεσιών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, στον απόηχο των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα – το νήμα των οποίων έχει φτάσει μέχρι τουλάχιστον το Βέλγιο.

Ο βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει η σύσταση διευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, μίας «ευρωπαϊκής CIA» όπως είπε χαρακτηριστικά – αν και αναγνώρισε ότι η πρόταση συναντά αντιστάσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ακόμη και το ίδιο το Παρίσι, διά του υπουργού Εσωτερικών, έχει εμφανιστεί χλιαρό στην ιδέα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο βέλγος ομόλογός του, Σαρλ Μισέλ, είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της έναρξης της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) στο Παρίσι και συμφώνησαν να «ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία» προς στενότερη συνεργασία στο πεδίο.

Αφετηρία είναι η ομάδα εννέα χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη υπόβαθρο συντονισμού στο πεδίο πληροφοριών (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία). Η ομάδα είχε συνεδριάσει ήδη, έπειτα από γαλλο-βελγική πρωτοβουλία, τον Ιούνιο του 2014, μετά την επίθεση εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά πρόκειται για την «επέκταση και τη συμπλήρωση, επισημοποιώντας το περισσότερο, του έργου της πολυμερούς ανταλλαγής πληροφοριών που ξεκίνησε με βάση την ομάδα των εννέα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε γαλλική κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, αυτό αφορά την «εναρμόνιση και συστηματοποίηση» των ανταλλαγών «φακέλων S» (των φακέλων των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού για άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα ή ριζοσπαστικοποιημένα) και των αντιστοίχων σε άλλες χώρες μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Βέλγιο: «Πρέπει να φτιάξουμε ευρωπαϊκή CIA»

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέφερε, μιλώντας στο βελγικό RTL, πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στην σύσταση κοινοτικής υπηρεσίας πληροφοριών στα αμερικανικά ομοσπονδιακά πρότυπα: «Πρέπει γρήγορα να δημιουργήσουμε μία ευρωπαϊκή CIA« είπε.

«Εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονταν σε θέση να ανταλλάξουν στοιχεία χωρίς κενά, πιθανώς να μην γινόταν ποτέ ξανά επίθεση» είπε ο Μισέλ. Δείχνοντας στις επιθέσεις στο Παρίσι, σημείωσε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν ήδη «εμφανιστεί» στα ραντάρ αστυνομικών υπηρεσιών: «Μία ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών θα είχε ως αποτέλεσμα αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους» είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, μια διμερής γαλλο-βελγική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «εντός των προσεχών εβδομάδων». Η γαλλική πλευρά αναφέρει πως δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής ημερομηνία.

Μετά την επίθεση τον Ιούνιο του 2014 στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες διαπιστώθηκε ότι η Γερμανία είχε ειδοποιήσει τη Γαλλία για τη επιστροφή από τη Συρία του δράστη, του Μεχντί Νεμούς, όμως όχι το Βέλγιο εξαιτίας κενού στην πολυμερή συνεργασία.

Στο τέλος της συνάντησης αυτής, λήφθηκε σειρά μέτρων για την παρακολούθηση πολιτών που ταξιδεύουν στη Συρία, την αναφορά και την προειδοποίηση των αρχών για τις κινήσεις τους.

Οι επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πραγματοποιήθηκαν από κυρίως βελγική και γαλλική ομάδα, μεταξύ τους μια ομάδα από το Μόλενμπεκ, προάστιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, προώθησε μια ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024