Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρούριο» το Βέλγιο, ανοίγουν την Τετάρτη σχολεία και μετρό

«Φρούριο» το Βέλγιο, ανοίγουν την Τετάρτη σχολεία και μετρό

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύσσονται σε σχολεία των Βρυξελλών και στο μετρό της πόλης, καθώς η βελγική πρωτεύουσα επιχειρεί από αύριο, Τετάρτη, να επανέλθει σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς. Ωστόσο οι Βρυξέλλες παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό. Το Βέλγιο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης υπόπτου που εθεάθη με τον Σ.Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις. Χωρίς αποτέλεσμα έληξε ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύσσονται σε σχολεία των Βρυξελλών και στο μετρό της πόλης, καθώς η βελγική πρωτεύουσα επιχειρεί από αύριο, Τετάρτη, να επανέλθει σταδιακά στους κανονικούς της ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, δύναμη 300 αστυνομικών θα αναπτυχθεί στα σχολεία των Βρυξελλών και 200 στο μετρό.

Παρά τη διατήρηση του συναγερμού στο ύψιστο επίπεδο, σχολεία και μετρό θα λειτουργήσουν κανονικά από αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου.

«Έχουν γίνει τα πάντα για να επιστρέψουμε όσο γίνεται στην κανονική ζωή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες.

«Παραμένουμε στο ανώτατο όριο συναγερμού 4, αλλά παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε ο υπουργός εσωτερικών του Βελγίου, Γιαν Χαμον.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Ανάλυσης Απειλών (OCAM), τα σχολεία δεν αποτελούν πιθανούς στόχους.

To κλείσιμό τους ήταν ένα προληπτικό μέτρο, για να βρεθεί χρόνος έως ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τόνισε ο πρόεδρος των Βρυξελλών, Ρούντι Βερβουρτ.

Ωστόσο, διχασμένη εμφανίζεται η βελγική κοινή γνώμη για το αν θα πρέπει να ανοίξουν αύριο τα σχολεία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Στην ερώτηση «θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία παρά την απειλή τρομοκρατίας;», το 52% των ερωτηθέντων απαντά «Ναι» και το 48% απαντά «Όχι».

Ένταλμα σύλληψης κατά υπόπτου

Εν τω μεταξύ, το Βέλγιο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για άνδρα που εθεάθη πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι με τον Σαλέχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Πρόκειται για τον 30χρονο Μοχάμεντ Αμπρίνι. Βίντεο έχει καταγράψει τον Αμπρίνι και τον Αμπντεσλάμ σε βενζινάδικο στη βόρειο Γαλλία, δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις.

Ο Αμπρίνι οδηγούσε το Renaul Clio που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Αφίσα της αστυνομίας χαρακτηρίζει τον Αμπρίνι «επικίνδυνο και πιθανώς οπλισμένο».

Ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ένα πέμπτο άτομο.

Γερμανία: Χωρία αποτέλεσμα έληξε επιχείρηση ευρείας κλίμακας

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τρίτη στην Ανατολική Βεστφαλία, όπου υπήρχε πληροφορία ότι βρισκόταν ο ύποπτος για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλέχ Αμπντεσλάμ.

Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και ενημέρωσε ότι σήμανε ήδη «λήξη συναγερμού».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εξακριβώθηκαν τα στοιχεία πολλών ατόμων στην περιοχή, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν ήταν ο καταζητούμενος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024