Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Παρίσι ζητά στρατιωτική συνδρομή από τις χώρες της ΕΕ

Το Παρίσι ζητά στρατιωτική συνδρομή από τις χώρες της ΕΕ

Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής προσέρχεται η Γαλλία στις συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ οι επιχειρήσεις της εναντίον της ISIS συνεχίζονται. «Θα ακούσουμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» ανέφερε η γερμανική πλευρά, επαναλαμβάνοντας την στήριξη του Βερολίνου. Παράλληλη συνάντηση του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής προσέρχεται η Γαλλία στις συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ οι επιχειρήσεις της εναντίον της ISIS συνεχίζονται. «Θα ακούσουμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» ανέφερε η γερμανική πλευρά, επαναλαμβάνοντας την στήριξη του Βερολίνου.

Παράλληλη συνάντηση του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ στην οποία «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

Την Τρίτη, το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβώνας. «Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη» είπε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λεντριάν Λεντριάν.

Η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μεγαλύτερη υποστήριξη» στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική, ανέφερε ο γάλλος υπουργός.

Ο Λεντριάν είχε επιβεβαιώσει λίγο νωρίτερα την υποβολή του αιτήματος, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, κατά την οποία είπε πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Το άρθρο 42.7 αναφέρει: Σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης στο έδαφος ενός κράτους μέλους, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».

Το άρθρο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νεότερα για το εάν η Γαλλία θα επιδιώξει ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ -το άρθρο της βορειοατλαντικής συμμαχίας είχε ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν ανέφερε πως «θα δούμε τι ζητά ακριβώς το Παρίσι και θα το εξετάσουμε». Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τη Γαλλία για την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος προσήλθε υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. «’Εχουμε μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη, πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» είπε ο Π.Καμμένος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024