Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα και Πούτιν συμφωνούν στην ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία

Ομπάμα και Πούτιν συμφωνούν στην ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν την Κυριακή ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πραγματοποιείται στην Τουρκία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Τουρκία, Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην 35λεπτη συνάντησή τους, ο αμερικανός πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης, σε μια κατάσταση που έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

«Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την «τακτική» που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και αυτοί [οι στόχοι[ είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική» είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.

Συζήτηση για τον Άσαντ

Το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα είναι βασικό θέμα σε συνάντηση που θα έχουν αργά το βράδυ της Κυριακής οι ηγέτες της G20, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Νομίζω ότι αυτό θα γίνει τώρα» είπε η Σβετλάνα Λούκας στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε αν θα συζητηθεί το θέμα του Άσαντ.

«Τώρα ξεκινά ένα δείπνο εργασίας με αντικείμενο την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες και σχεδιάζεται να συζητηθούν η κοινή δράση και οι προσεγγίσεις ενώ θα συζητηθεί επίσης το προσχέδιο μιας κοινής ανακοίνωσης για την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024