Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Η Ελλάδα θα αυξήσει τις θέσεις υποδοχής, «όχι σε γκέτο» 50.000

Προσφυγικό: Η Ελλάδα θα αυξήσει τις θέσεις υποδοχής, «όχι σε γκέτο» 50.000

Η αύξηση των θέσεων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, για άλλους 30.000 μέχρι το τέλος του έτους συμφωνήθηκε στη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό, με πρόβλεψη επίσης για άλλους 20.000 που θα παίρνουν επιδότηση ενοικίου. Αποτράπηκε η δημιουργία γκέτο 50.000 ανθρώπων στην Αθήνα αναφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός. Το σχέδιο 17 σημείων.

Η αύξηση των θέσεων υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, για άλλους 30.000 μέχρι το τέλος του έτους συμφωνήθηκε στη «μίνι Σύνοδο» για το προσφυγικό, με πρόβλεψη επίσης για άλλους 20.000 που θα παίρνουν επιδότηση ενοικίου -με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αποτράπηκε η δημιουργία γκέτο 50.000 ανθρώπων στην Αθήνα αναφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Συντονισμό μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, «φρένο» στην προώθηση προσφύγων στις επόμενες χώρες, βαρύτητα σε συμφωνία με την Τουρκία περιλαμβάνει το σχέδιο 17 σημείων.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου των 11 χωρών επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης» αναφέρει η δήλωση.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Το ίδιο επιδιώκεται και για να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, παράλληλα με τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της βίζα (το κίνητρο που θα προσφερθεί στην Άγκυρα για τήρηση των επαναπροωθήσεων).

Για το Αιγαίο, προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση της επιχείρησης «Ποσειδώνας» με την παρουσία της Frontex. Αναφέρεται ότι η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα ελληνικά σύνορα, προς όλες τις πλευρές: Προβλέπεται η ενίσχυση της συνοριακής συνεργασίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, όπως επίσης και η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας για τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων, με την Frontex να υποστηρίζει τη διαδικασία καταγραφής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μαζί με τις προβλέψεις για θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα, προβλέπεται επίσης σε όλες τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου η αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής με άλλες 50.000 θέσεις.

Συνολικά δηλαδή, το σχέδιο επιδιώκει 100.000 θέσεις σε όλο το μήκος του βαλκανικού διαδρόμου, από τα ελληνικά νησιά μέχρι τα αυστριακά σύνορα.

Συντονισμός και «φρένο» στην προώθηση στις επόμενες χώρες

Η Σύνοδος υιοθέτησε το σχέδιο με το οποίο είχε προσέλθει η Κομισιόν και το οποίο έχει κεντρικό σκεπτικό τον συντονισμό μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου με «φρένο» στην προώθηση ομάδων στην επόμενη χώρα και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, βαρύτητα στις διαδικασίες καταγραφής και επαναπροωθήσεις ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει βάση για άσυλο.

Για συντονισμό και ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, συμφωνήθηκε ο καθορισμός «κόμβων επαφής» μεταξύ των κυβερνήσεων και η υποβολή αξιολογήσεων για ανάγκες που υπάρχουν «εντός 24ώρου» όπως τονίζει το κείμενο της Συνόδου.

Κεντρικό σημείο στη συμφωνία είναι «να αποθαρρύνεται η κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής χωρίς ενημέρωση των γειτονικών χωρών», όπως υπογραμμίζεται.

Βάρος δίνεται στην πλήρη καταγραφή των αφίξεων, με χρήση βιομετρικών στοιχείων, ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των χωρών για τους αριθμούς των ομάδων που φτάνουν σε μία χώρα και η επαναπροώθηση, με τη συνδρομή της Frontex, μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Οι χώρες, η Κομισιόν και η Frontex «θα ενισχύσουν την πρακτική συνεργασία για επανεισδοχή από τρίτες χώρες, εντείνοντας ιδιαίτερα τη συνεργασία με το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν», όπως αναφέρεται.

Στις αποφάσεις της Συνόδου υπογραμμίζεται επίσης πως οι χώρες «επιβεβαιώνουν την αρχή της άρνησης εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών που δεν δείχνουν επιθυμία υποβολής αιτήματος για διεθνή προστασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται επίσης πως θα χρησιμοποιηθούν δίαυλοι για να ενημερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της άρνησής τους να καταγραφούν, να ληφθούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και η άρνησή τους να ζητήσουν [διεθνή] προστασία εκεί που βρίσκονται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο από βίαιη επίθεση του 50χρονου κατά του θύματος

Ακούγονται οι φωνές και οι εκκλήσεις της για βοήθεια στη διάρκεια ενός καβγά - Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από περιστατικό βίας σε βάρος της 40χρονης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024