Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συριακό: Ο Πούτιν καλεί σε «συντονισμό εναντίον της ISIS» πριν πάει στον ΟΗΕ

Συριακό: Ο Πούτιν καλεί σε «συντονισμό εναντίον της ISIS» πριν πάει στον ΟΗΕ

Στους διαδρόμους γύρω από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στρέφεται το βλέμμα για το Συριακό, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Ομπάμα και Πούτιν αργότερα τη Δευτέρα, ενώ η Μόσχα έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη διεθνή συγκυρία για νέα προώθηση «πολιτικής διεξόδου» -αλλά με παραμονή του Άσαντ. Φτάνοντας  στις ΗΠΑ, ο Πούτιν υποστηρίζει πως «προς το παρόν» δεν σχεδιάζει ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, καλεί σε «συντονισμό εναντίον των τρομοκρατών» και επαναλαμβάνει την στήριξή του στο σύρο πρόεδρο.

Στη Νέα Υόρκη και στους διαδρόμους γύρω από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στρέφεται το βλέμμα για τη συριακή κρίση: Αποκορύφωμα των διεργασιών θα είναι η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα τη Δευτέρα, ενώ η Μόσχα έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη διεθνή συγκυρία για νέα προώθηση «πολιτικής διεξόδου» -αλλά με παραμονή του Άσαντ.

Πριν φτάσει στις ΗΠΑ, ο Πούτιν υποστηρίζει πως «προς το παρόν» δεν έχει σχέδιο για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, καλεί σε «συντονισμό εναντίον των τρομοκρατών» και επαναλαμβάνει την στήριξή του στο σύρο πρόεδρο.

Παράλληλα, η Μόσχα αναφέρει πως μπορεί να υπάρξει συνάντηση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία τον Οκτώβριο. Ο αναπληρωτής ρώσος ΥΠΕΞ Μ.Μπογκντάνοφ ανέφερε πως «πιστεύει πως η Ομάδα μπορεί να συνεδριάσει τον Οκτώβριο μετά τις εργασίες του ΟΗΕ».

Η ομάδα αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Η ευρωπαϊκή πλευρά αισθάνεται ακόμη επιτακτικότερα την ανάγκη επίλυσης του συριακού, με φόντο την προσφυγική κρίση. Στη Γηραιά Ήπειρο, το Λονδίνο εμφανίζεται -όπως μεταδίδει μεταξύ άλλων και το BBC- πιο «ευέλικτο» στο πότε θα αποχωρήσει ο Άσαντ ενώ και η Γερμανία είχε καλέσει, διά στόματος Μέρκελ, σε συνομιλίες με τον Άσαντ.

Τη θέση του Βερολίνου επανέλαβε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται τη Δευτέρα και η υπουργός Άμυνας, λέγοντας πως «όσο κι αν ο Άσαντ δεν μπορεί να είναι μέρος της μακροπρόθεσμης λύσης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι με κάθε παράγοντα που μπορεί να μετριάσει την κρίση».

To Παρίσι από την πλευρά του περιορίζεται μέχρι στιγμής στο ότι ο Άσαντ δεν μπορεί, ως «υπεύθυνος του συριακού χάους» να έχει μέλλον στη Συρία. Η Γαλλία επέκτεινε την Κυριακή και στη συριακή επικράτεια τις επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS.

Στη συνέντευξή του στο CBS, αποσπάσματα της οποίας είχαν προδημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε σε περιφερειακή «δομή συντονισμού» εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ρωσικής υποστήριξης στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες -με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού- ο Πούτιν επανέλαβε την στήριξή του στο συριακό καθεστώς.

Πάντως, είπε, η «η Ρωσία δεν θα πάρει μέρος σε επιχειρήσεις στην επικράτεια της Συρίας ή άλλων κρατών». «Τουλάχιστον, δεν το σχεδιάζουμε προς το παρόν» προσέθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Στη Συρία «ο μόνος νόμιμος συμβατικός στρατός είναι ο συριακός, που πολεμά τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε και επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα ήθελε να βρει έδαφος για κοινή δράστη εναντίον των τρομοκρατών». Με την ISIS, υπενθύμισε, μάχονται «πάνω από 2.000 ένοπλοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». «Αντί να τους περιμένουμε να επιστρέψουν, θα έπρεπε να βοηθήσουμε τον Άσαντ να τους αντιμετωπίσει εκεί, στη Συρία» είπε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του Ιράν, που έχει ταχθεί στον άξονα Δαμασκού-Μόσχας, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέφερε μιλώντας στον ΟΗΕ πως «προτεραιότητα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και όχι η πολιτική μεταρρύθμιση». Υποστήριξε πως η απομάκρυνση του Άσαντ «θα κάνει τη Συρία ασφαλή για τους τρομοκράτες».

Η Βαγδάτη, υπενθυμίζεται, είχε ανακοινώσει ενδιάμεσα πως ρώσοι αξιωματικοί συνεργάζονται με στελέχη του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ σε ζήτημα πληροφοριών και ασφάλειας για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής ISIS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποστολόπουλος: «Ζω ένα όνειρο»

Ο Απόστολος Αποστολόπουλος μίλησε για το όνειρο που ζει τις τελευταίες μέρες με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024