Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο Dieselgate της Volkswagen: Συνέβη και στην Ευρώπη

Σκάνδαλο Dieselgate της Volkswagen: Συνέβη και στην Ευρώπη

Καθώς το σκάνδαλο «Dieselgate» λαμβάνει πλέον διαστάσεις-μαμούθ το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοινώνει την παραδοχή της Volkswagen ότι η παραποίηση των τιμών εκπομπών ρύπων έλαβε χώρα και στην Ευρώπη πέραν των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα επιχειρεί να εμπλέξει σε ανάλογες πρακτικές την BMW, η μετοχή της οποίας κάνει βουτιά.

Καθώς το σκάνδαλο «Dieselgate» λαμβάνει πλέον διαστάσεις-μαμούθ το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοινώνει την παραδοχή της Volkswagen ότι η παραποίηση των τιμών εκπομπών ρύπων έλαβε χώρα και στην Ευρώπη πέραν των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα επιχειρεί να εμπλέξει σε ανάλογες πρακτικές την BMW, η μετοχή της οποίας κάνει βουτιά. Τρία κορυφαία στελέχη της VW προς την έξοδο μετά την παραίτηση Βίντερκορν. Σε κατάσταση συναγερμού η γερμανική οικονομία με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν για ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις.

«Έχουμε πληροφορηθεί ότι και στην Ευρώπη οχήματα με κινητήρες ντίζελ 1,6 και 2,0 λίτρων έχουν επηρεαστεί από τη χειραγώγηση που συζητείται» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόντμπριντ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως δειγματοληπτικοί έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργηθούν και σε οχήματα άλλων εταιρειών εκτός της Volkswagen. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ντόντμπριντ δεν είναι γνωστό πόσα εκ των 11 εκατ. οχημάτων με το επίμαχο λογισμικό βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο κολοσσός της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ήδη παραδεχθεί ότι 11 εκατομμύρια οχήματα ανά τον κόσμο φέρουν το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων που ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του περιοδικού Auto Bild που υποστηρίζει ότι οι εκπομπές ρύπων ορισμένων πετρελαιοκίνητων μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές οδήγησαν τη μετοχή του ομίλου σε πτώση 9%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Η BWM είπε ότι δεν υπήρξε καμία παράτυπη ενέργεια από την πλευρά του ομίλου και ότι δεν γνωρίζει τα τεστ που επικαλείται η Auto Bild.

Η Volkswagen αναμένεται, εν τω μεταξύ, να ανακοινώσει την Παρασκευή τον διάδοχο του διευθύνοντα συμβούλου Μάρτιν Βίντερορν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν Bild και Spiegel τρία κορυφαία στελέχη του ομίλου οδηγούνται στην έξοδο και θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση.

Ο επικεφαλής της μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της Audi Ούρλιχ Χάκενμπεργκ και ο επικεφαλής μηχανικός της Porsche Βόλφγκανγκ Χατζ θα αποπεμφθούν κατά τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, αναφέρει η Bild. Το Spiegel προσθέτει επίσης το όνομα του μάνατζερ Χάινς-Γιάκομπ Νέσερ.

Η Volkswagen θα αρχίσει την Παρασκευή να κατονομάζει πρόσωπα που ευθύνονται για τη χειραγώγηση των τιμών εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με δύο καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο CEO Μάρτιν Βίντερκορν παραιτήθηκε την Τετάρτη μετά τις πιέσεις για αλλαγή στη διοίκηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, έπειτα από την παραδοχή ότι εξαπάτησε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για το πόσο ρυπαίνουν τα αυτοκίνητα της με κινητήρες ντίζελ.

Το σκάνδαλο έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη γερμανική οικονομία με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν πως ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Βλέπουμε πώς, όπως και με την οικονομική κρίση, ένα ατύχημα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα συστημικής κρίσης: σε αυτή την περίπτωση [πλήττοντας] τα δίκτυα πωλήσεων, προκαλώντας παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την βιομηχανία, μερική υποτίμηση του Made in Germany, μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ στην εφημερίδα Handelsblatt.

Η μόνη διαφορά με την οικονομική κρίση είναι ότι πρόκειται για ένα γερμανικό και όχι παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε.

Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας δεν αποκλείει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ. «Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς επιπτώσεις της υπόθεσης της VW στη γερμανική οικονομία, ο κίνδυνος είναι μεγάλος εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τις εξαγωγές» εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα.

«Γι ‘αυτό τον λόγο θα πρέπει γρήγορα να γίνουν κινήσεις για τον περιορισμό των ζημιών τόσο στη VW όσο και στις γερμανικές εξαγωγές» τόνισε ο Φράτσερ.

Ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βάνσλεμπεν χαρακτήρισε το σκάνδαλο «βόμβα» και ζήτησε από τη VW να ρίξει άμεσα φως στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Άντον Μπέρνερ κάλεσε την αυτοκινητοβιομηχανία «να βάλει γρήγορα τα πάντα στο τραπέζι» μιλώντας στη Bild. «Από αυτό εξαρτάται το αν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για την εικόνα των γερμανικών προϊόντων», τόνισε ο ίδιος.

Πάντως τόσο ο Μπέρνερ όσο και ο Βάνσλεμπεν υπογράμμισαν ότι το καλό όνομα του Made in Germany δεν εξαρτάται μόνο από μία και μόνη επιχείρηση.

Παρόλα αυτά η Volkswagen δεν πρόκειται για μία απλή βιομηχανία. Μαζί με τη θυγατρική της Audi είναι οι βιτρίνες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με κύκλο εργασιών 368 δισεκατομμύρια ευρώ και 775.000 άμεσες θέσεις εργασίας η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας. Η σημασία του μάλιστα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αυτήν η γερμανική οικονομία από το 1995 ως σήμερα θα είχε αναπτυχθεί κατά 2% λιγότερο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024