Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λύσεις για το προσφυγικό αναζητά διασπασμένη τη Δευτέρα η ΕΕ

Λύσεις για το προσφυγικό αναζητά διασπασμένη τη Δευτέρα η ΕΕ

Προτάσσοντας την ανάγκη «επιβίωσης» της ζώνης Σένγκεν -ιδιαίτερα πολύτιμης για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες- επιχειρεί η Κομισιόν να κάμψει τη συλλογική αντίσταση κρατών της ανατολικής Ευρώπης στο σχέδιο Γιούνκερ για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η Σλοβακία προσέρχεται στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα με προαναγγελία άσκησης βέτο σε δεσμευτικές ποσοστώσεις, η Τσεχία απορρίπτει εξίσου και η Πολωνία θέτει όρους...

Προτάσσοντας την ανάγκη «επιβίωσης» της ζώνης Σένγκεν -ιδιαίτερα πολύτιμης για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες- επιχειρεί η Κομισιόν να κάμψει τη συλλογική αντίσταση κρατών της ανατολικής Ευρώπης στο σχέδιο Γιούνκερ για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η Σλοβακία προσέρχεται στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα με προαναγγελία άσκησης βέτο σε δεσμευτικές ποσοστώσεις, η Τσεχία απορρίπτει εξίσου και η Πολωνία θέτει όρους…

Η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των «28» διεξάγεται το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες υπό το φως της κίνησης της Γερμανίας να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, μπροστά στο τεράστιο κύμα προσφύγων που δέχεται στο έδαφός της.

Η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι νομικά αιτιολογημένη και προβλέπεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν ως έκτακτο μέτρο, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την κατεπείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στα μέτρα που προτάθηκαν από την Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, το μπλοκ του «όχι» παραμένει άκαμπτο.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε διά του υπουργού της των Εξωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ότι θα ασκήσει βέτο εφόσον στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» εάν ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη-μέλη.

«Έχω εντολή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να θέσω βέτο σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις ποσοστώσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα, στρέφονται ευθέως κατά των προσφύγων και δεν επιλύουν την κρίση με κανένα τρόπο» ανέφερε ο Κάλινακ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα επανέλαβε μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ότι η χώρα του θα απορρίψει σθεναρά οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των προσφύγων.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία τάσσονται κατά της πρότασης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Σομπότκα επανέλαβε τη θέση του λέγοντας: «Νομίζω πως είναι αδύνατο να υποχωρήσουμε, η θέση μας είναι σθεναρή και τα επιχειρήματά μας ισχυρά».

Πρόσθεσε πως η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε εθελοντική βάση και θα δεχθεί συνολικά 1.500 αιτούντες άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Radio Praha.

Η Πολωνία από την πλευρά της δήλωσε την Κυριακή ότι ενδέχεται να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες εάν η ΕΕ προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, διαχωρίζει εκείνους που έχουν ανάγκη βοήθειας από τους οικονομικούς μετανάστες και επιτρέψει στην Βαρσοβία να έχει λόγο στον έλεγχο των προσφύγων όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας.

«Εάν εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Όσο για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, χαιρέτισε την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, λέγοντας ότι την κίνηση ήταν απαραίτητη για την προστασία των αρχών της Γερμανίας και της ΕΕ. Ο Ορμπάν αντιδρά στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι από αυτήν την εβδομάδα όσοι εισέρχονται «παράνομα» στην Ουγγαρία θα συλλαμβάνονται…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024