Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία και Γαλλία θα μοιραστούν τους περισσότερους πρόσφυγες

Γερμανία και Γαλλία θα μοιραστούν τους περισσότερους πρόσφυγες

Γερμανία και Γαλλία θα κληθούν να μοιράσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το νέο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη. Ειδικότερα, βάσει της νέας πρότασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ανακατανομή 120.000 ανθρώπων από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, το οποίο δημοσιεύει η Monde, η μεν Γερμανία θα κληθεί να δεχθεί 31.443, η δε Γαλλία 24.031.

Γερμανία και Γαλλία θα κληθούν να μοιράσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, καθώς θα κληθούν να δεχθούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, σύμφωνα με το νέο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη.

Ειδικότερα, βάσει της νέας πρότασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ανακατανομή 120.000 ανθρώπων από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, το οποίο δημοσιεύει η Monde, η μεν Γερμανία θα κληθεί να δεχθεί 31.443, η δε Γαλλία 24.031.

Στο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων που επεξεργάζεται η Κομισιόν, περιλαμβάνονται επίσης οι χώρες οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί μιλούν για 14.931 πρόσφυγες στην Ισπανία, 9.287 στην Πολωνία, 2.978 στην Τσεχία. Η Ολλανδία επίσης θα μπορούσε να υποδεχτεί 7.214 ανθρώπους από εμπόλεμες ζώνες, το Βέλγιο 4.564, η Σουηδία 4.469, η Ρουμανία 4.646 κ.λπ.

Χώρες, οι οποίες εξαιρούνται από την κοινή μεταναστευτική πολιτική, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία εξαιρούνται από το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπορούν βεβαίως να συμφωνήσουν στην υποδοχή προσφύγων εθελοντικά.

Το κλειδί για την ανακατανομή βάσει ποσοστώσεων – στην οποία λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κατοίκων, το ποσοστό της ανεργίας, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που καταγράφηκαν στη χώρα και το ΑΕΠ – έχει επίσης ειδικά προσαρμοστεί για τις πιο «απρόθυμες» χώρες, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν παράδοση στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Για τη μεν Λιθουανία, συνεπώς, δεν προβλέπονται περισσότεροι από 580 άνθρωποι, για τη Λιθουανία 526 και την Εσθονία 373.

Οι χώρες αυτές της Βαλτικής κινδυνεύουν να περάσουν στην «απέναντι πλευρά», στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες επικρίνουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία επανέλαβαν σε όλους τους τόνους, στην Πράγα, την άρνησή τους να δεχθούν οποιοδήποτε σχέδιο ανακατανομής προσφύγων βάσει ποσοστώσεων από τις Βρυξέλλες.

Με νεότερες δηλώσεις του, ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις ποσοστώσεις και ζήτησε υποδοχή προσφύγων σε εθελοντική βάση.

Αν και δεν είναι βέβαιη, η Επιτροπή ελπίζει ότι η Ουγγαρία θα τραβήξει τώρα τον δικό της δρόμο. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν επίσης σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος έπειτα από το σοκ που προκάλεσε παγκοσμίως η φωτογραφία του νεκρού προσφυγόπουλου, του μικρού Αϊλάν Κούρντι που ξέβρασε το κύμα στις ακτές της Αλικαρνασσού.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Έμερι υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Το άξιζαν…» (vid)

Ο Ισπανός τεχνικός της Άστον Βίλα αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τη σπουδαία εμφάνιση – νίκη στο Villa Park.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024