Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Βαυαρία με τα τρένα από την Ουγγαρία

Εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Βαυαρία με τα τρένα από την Ουγγαρία

Στο Μόναχο έχουν φτάσει τα πρώτα τρένα που είχαν ξεκινήσει από την Βουδαπέστη με εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, ως επί το πλείστον, αφού η ουγγρική κυβέρνηση «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και επέτρεψε την επιβίβαση στα τρένα όσων συγκεντρώνονταν για ημέρες στην ουγγρική πρωτεύουσα με προορισμό τη δύση. Συγκέντρωση χιλιάδων στη Βιέννη, ενδιάμεσο σταθμό, για «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», επικρίνει ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος την κίνηση της Ουγγαρίας.

Στο Μόναχο έχουν φτάσει τα πρώτα τρένα που είχαν ξεκινήσει από την Βουδαπέστη με εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, ως επί το πλείστον, αφού η ουγγρική κυβέρνηση «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και επέτρεψε την επιβίβαση στα τρένα όσων συγκεντρώνονταν για ημέρες στην ουγγρική πρωτεύουσα με προορισμό τη δύση.

Συγκέντρωση χιλιάδων στη Βιέννη, ενδιάμεσο σταθμό, για «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», επικρίνει ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος την κίνηση της Ουγγαρίας.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, στη Βαυαρία είχαν φτάσει μέσω Αυστρίας τρία τρένα γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταφέρει, μετά από ημέρες αναμονής, να φύγουν από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κελέτι στη Βουδαπέστη.

Συνολικά, η βαυαρική αστυνομία υπολογίζει ότι έχουν φτάσει περίπου 800 άτομα, μεταξύ των οποίων και γυναίκες και παιδιά. Οι αρχές είχαν σταματήσει το πρώτο τρένο στο Ρόζενχαϊμ, λίγο πριν το Μόναχο, όπου έγινε έλεγχος στους επιβάτες. Περίπου 190 οδηγήθηκαν σε τοπική εγκατάσταση ενώ περίπου άλλοι 200 μπόρεσαν συνεχίσουν προς τη βαυαρική πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια, άλλοι δύο συρμοί έφτασαν στον σταθμό του Μονάχου, οι επιβαίνοντες στους οποίους οδηγήθηκαν στη συνέχεια σε κέντρα «πρώτης υποδοχής».

Η κατάσταση στον σταθμό ήταν ήρεμη και δεν σημειώθηκαν επιεσόδια ή εντάσεις. Το Μόναχο υπολογίζει ότι τα τρένα από την Ουγγαρία θα συνεχίσουν να έρχονται – τη νύχτα προς Τρίτη, πάνω από 1.000 άτομα είχαν σταματήσει στον σιδηροδρομικό σταθμό του αυστριακού Σάλτσμπουργκ (στα σύνορα με τη Γερμανία) για να ξεκινήσουν ξανά το πρωί το ταξίδι για τη Βαυαρία.

Διαδήλωση υπέρ των προσφύγων στη Βιέννη – επικρίσεις κατά Ουγγαρίας

Τα τρένα από τη Βουδαπέστη περνούν πρώτα από την Αυστρία, όμως ο προορισμός των περισσότερων προσφύγων παραμένει η Γερμανία: «Αλεμάνια» («Γερμανία») φώναζαν οι αρκετοί όταν έφτασαν στη Βιέννη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Standard.

Οι εικόνες από τα (υπερπλήρη) δείχνουν την εξάντληση των προσφύγων αλλά και την ανακούφισή τους από την αίσθηση ότι το ταξίδι τελειώσε.

Παράλληλα, το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 άτομα στο κέντρο της Βιέννης σε διαδήλωση με συνθήματα για «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

Η πορεία κατέληξε μπροστά από το Κοινοβούλιο. Αρκετοί κρατούσαν κεριά για τους 71 πρόσφυγες που είχαν βρεθεί νεκροί στην αυστριακή εθνική στοιβαγμένοι μέσα σε φορτηγό που είχαν ξεκινήσει από την Ουγγαρία.

Από την πλευρά της αυστριακής κυβέρνησης, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επέκρινε την κίνηση της Βουδαπέστης να επιτρέψει την επιβίβαση χωρίς καταγραφή.

«Το να μπαίνουν απλά στα τρένα και να κάθονται [οι ούγγροι αξιωματούχοι] να κοιτάνε μέχρι να πάνε στους γείτονες, δεν είναι πολιτική» είπε ο Φάιμαν μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση ORF.

O αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε πως η ουγγρική κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για τήρηση των κανονισμών και επιβολή ελέγχων, λέγοντας ειρωνικά για τον ούγγρο πρωθυπυργό Βίκτορ Ορμπάν: «Πού είναι τώρα εκείνος ο αποφασιστικός ηγέτης που πάντα ξεχωρίζει με τα ιδιαίτερα αντιδημοκρατικά του μέτρα;».

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του γερμανικού Reuters στην Βιέννη, δεν παρατηρήθηκαν εκτεταμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στα τρένα που έφταναν στην αυστριακή πρωτεύουσα και συνέχιζαν για τη Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024