Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία: Τρία παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση σε φορτηγό με πρόσφυγες

Αυστρία: Τρία παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση σε φορτηγό με πρόσφυγες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρία μικρά παιδιά που βρέθηκαν την Παρασκευή από αστυνομικούς στην Αυστρία μέσα σε φορτηγό στο οποίο επέβαιναν 26 πρόσφυγες, μετέδωσε το Σάββατο το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA. Τα ετοιμοθάνατα παιδιά εντοπίστηκαν μόλις μία ημέρα αφότου οι Αρχές βρήκαν τα πτώματα 71 προσφύγων σε ένα εγκαταλειμμένο φορτηγό-ψυγείο σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρία μικρά παιδιά που βρέθηκαν την Παρασκευή από αστυνομικούς στην Αυστρία μέσα σε φορτηγό στο οποίο επέβαιναν 26 πρόσφυγες, μετέδωσε το Σάββατο το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Το φορτηγό, το πίσω μέρος του οποίου ήταν γεμάτο με πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκε στην κωμόπολη Ζανκτ Πέτερ αμ Χαρτ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, διευκρίνισε το πρακτορείο που επικαλείται ως πηγή τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Τα δύο κοριτσάκια και ένα αγοράκι ηλικίας 5-6 ετών βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση όταν αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το φορτηγάκι, έπειτα από καταδίωξη, ανέφερε εκπρόσωπος της αυστριακής Αστυνομίας.

Ο αστυνομικός Νταβίντ Φούρτνερ δήλωσε ότι τα παιδιά ήταν σε κακή κατάσταση αφού λόγω της ζέστης και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας μέσα στην καρότσα του φορτηγού είχαν αφυδατωθεί. «Το ιατρικό προσωπικό μας είπε ότι δεν θα άντεχαν για πολύ ακόμη», πρόσθεσε. «Ο οδηγός δεν έδινε δεκάρα για τους ανθρώπους στο πίσω μέρος. Ούτε ζώα δεν θα μεταφέραμε υπό αυτές τις συνθήκες στην Αυστρία», πρόσθεσε.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον 29χρονο οδηγό του φορτηγού ενώ τα παιδιά και οι γονείς τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Μπραουνάου.

Προφυλακίστηκαν οι φερόμενοι διακινητές για τον θάνατο των προσφύγων στην Αυστρία

Την ίδια ώρα, την προφυλάκιση για έναν μήνα των τριών Βούλγαρων και του ενός Αφγανού, οι οποίοι φέρονται να μετέφεραν τους 71 πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί την Πέμπτη σε ένα φορτηγό που ήταν σταθμευμένο στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης αυστριακού αυτοκινητοδρόμου, αποφάσισαν οι ούγγροι εισαγγελείς.

Οι θάνατοι προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και υπογράμμισαν τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τη βία και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική και να προσπαθήσουν να εγκατασταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι οι πρόσφυγες πέθαναν δύο ημέρες πριν εντοπιστεί το φορτηγό. «Φαντάζει απίστευτο», δήλωσε ο Χέλμουτ Μάρμπαν, εκπρόσωπος της Αστυνομίας στην επαρχία Μπούργκενλαντ, όταν ρωτήθηκε πώς κατάφεραν να χωρέσουν 71 άνθρωποι στο μεσαίου μεγέθους φορτηγό-ψυγείο. «Όταν μπήκαν μέσα προφανώς στέκονταν όρθιοι. Όταν αρχίσαμε να τους βγάζουμε ήταν ο ένας πάνω στον άλλον», εξήγησε.

Στα κέντρα φιλοξενίας της Αυστρίας, οι πρόσφυγες δήλωναν σοκαρισμένοι από το γεγονός, τονίζοντας όμως ότι δεν είχαν καμία άλλη ελπίδα παρά μόνο να προσπαθήσουν να φύγουν για την Ευρώπη. «Περπατήσαμε τόσο πολύ, ήταν τόσο επικίνδυνο, στα δάση και στο νερό», υποστηρίζει ο 21χρονος Καριμπουραχμάν ο οποίος ταξίδευε επί έναν μήνα μέχρι να τον εντοπίσουν οι αυστριακές αστυνομικές Αρχές και να τον οδηγήσουν σε έναν καταυλισμό στο Νίκελσντορφ. «Όταν ήρθα εγώ από το Αφγανιστάν, τρεις άνθρωποι πέθαναν στον δρόμο, η διαδρομή ήταν πολύ επικίνδυνη», λέει προσθέτοντας ότι το ταξίδι του στοίχισε 5.000 δολάρια.

Σύρος πρόσφυγας στον καταυλισμό του Τραϊσκίρχεν, στα νότια της Βιέννης, επαναλαμβάνει ότι δεν είχε καμία άλλη πιθανότητα παρά να προσπαθήσει να τα βρει με τους διακινητές. «Δεν ξέραμε σε τι αυτοκίνητο θα μας έβαζαν, ίσως να ήταν φορτηγό, ίσως και βανάκι. Ήμασταν αναγκασμένοι να ακολουθούμε τον διακινητή γιατί είναι η περιοχή του, αυτός είναι το αφεντικό», προσθέτει με την έγκυο γυναίκα του και τον γιο του στο πλευρό του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024