Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 2.000 μετανάστες διασώθηκαν σε μεγάλη επιχείρηση ανοιχτά της Λιβύης

Πάνω από 2.000 μετανάστες διασώθηκαν σε μεγάλη επιχείρηση ανοιχτά της Λιβύης

Το πολεμικό ναυτικό και οι ιταλικές λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν το Σάββατο περίπου 2.200 μετανάστες έξω από τη Λιβύη σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στη Μεσόγειο.

Το πολεμικό ναυτικό και οι ιταλικές λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν το Σάββατο περίπου 2.200 μετανάστες έξω από τη Λιβύη σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στη Μεσόγειο.

Περισσότερα από 20 σκάφη έστειλαν σήμα κινδύνου στη διάρκεια της ημέρας και η επιχείρηση συνεχίστηκε τη νύχτα από έξι ιταλικά σκάφη και ένα νορβηγικό, καθώς ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που ταξιδεύουν με φουσκωτά και σαπιοκάραβα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει τους 3.000.

Δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, τα Cigala Fulgosi και Vega, διέσωσαν αντίστοιχα 507 και 432 μετανάστες που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια έτοιμα να βυθιστούν. Το λιμενικό περισυνέλεξε 300 ανθρώπους από τρεις φουσκωτές βάρκες.

Ακόμα 1.003 μετανάστες μεταφέρθηκαν σε άλλα σκάφη και κατευθύνονται τώρα σε ιταλικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία ορισμένοι από τους 432 διασωθέντες, το ταξίδι από την Αίγυπτο στην Ιταλία κόστισε 2.000 ευρώ στον καθένα. Είπαν μάλιστα ότι το πλοιάριο ήταν υπερφορτωμένο κατά δέκα φορές και πολλοί αναγκάστηκαν να στριμωχτούν στο αμπάρι. Όσοι βρίσκονταν εκεί έπρεπε να πληρώνουν τους διακινητές για να τους επιτρέπουν να βγουν έξω για να πάρουν αέρα.

Το νέο κύμα των μεταναστών προκαλεί σφοδρές επικρίσεις στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για τον χειρισμό της κρίσης. «Πρόκειται για φάρσα. Χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη δουλειά των διακινητών» σχολίασε δηκτικά ο γερουσιαστής Μαουρίτσιο Γκασπάρι του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέλο Σαλβίνι, ζήτησε από την κυβέρνηση να οδηγήσει τους μετανάστες στις εγκαταλειμμένες ιταλικές πετρελαϊκές εξέδρες στα ανοιχτά της Λιβύης. «Βοηθήστε τους, διασώστε τους και φροντίστε τους: αλλά μην τους αφήνετε να αποβιβάζονται εδώ» έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Περισσότεροι από 104.000 μετανάστες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους. Ακόμα 135.000 έχουν φτάσει στην Ελλάδα και περισσότεροι από 2.300 έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024