Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριαρχικά δικαιώματα στην Αρκτική αξιώνει η Ρωσία

Κυριαρχικά δικαιώματα στην Αρκτική αξιώνει η Ρωσία

Η Ρωσία υπέβαλε αίτημα στον ΟΗΕ για επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της σε μια περιοχή 1,2 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της περιοχής του Βόρειου Πόλου, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία υπέβαλε αίτημα στον ΟΗΕ για επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της σε μια περιοχή 1,2 δισεκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένης μάλιστα της περιοχής του Βόρειου Πόλου, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αν το αίτημα γίνει δεκτό από την Επιτροπή για τα Όρια
της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας του ΟΗΕ, τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας θα
επεκταθούν περίπου 650 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

Ο πυθμένας του Αρκτικού Ωκεανού εκτιμάται ότι κρύβει έως και το ένα τέταρτο των άγνωστων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, και η νέα διεκδίκηση αναμένεται να φέρει τη Μόσχα σε πορεία σύγκρουσης με τις τέσσερις άλλες χώρες που προβάλλουν ανάλογους ισχυρισμούς: ΗΠΑ, Δανία, Καναδάς και Νορβηγία.

Οι κλιματολόγοι προβλέπουν στο μεταξύ ότι, λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, η Αρκτική θα μένει χωρίς πάγο τα καλοκαίρια και ο Βόρειος Πόλος θα είναι μια απέραντη θάλασσα, ανοιχτή για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης

Σήμερα, οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται μιας ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους.

Για να διεκδικήσουν περιοχές του βυθού πέρα από αυτή τη ζώνη, πρέπει να αποδείξουν ότι οι περιοχές αυτές είναι φυσική γεωλογική επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους, όπως προβλέπει η Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ -την οποία δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.

Το 2002, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτημα επέκτασης της υφαλοκρηπίδας, η αξίωσή της όμως απορρίφθηκε λόγω ένδειξης επαρκών επιστημονικών στοιχείων.

Τώρα, η Μόσχα υποστηρίζει τώρα ότι τα νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι η υποθαλάσσια οροσειρά του Λομονόσοφ, η οποία εκτείνεται από τη Γροιλανδία ως τη Σιβηρία, είναι φυσική είναι προέκταση της ρωσικής ξηράς.

Το ίδιο όμως υποστηρίζουν η ο Καναδάς και η Δανία, στην οποία ανήκει το νησί της Γροιλανδίας.

Σε μια προκλητική κίνηση που εξόργισε τον Καναδά, δύο ρωσικά υποβρύχια ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007.

Εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση για το ζήτημα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική, αποκαθιστώντας μεταξύ άλλων τις σοβιετικές βάσεις στα νησιά της Νέας Σιβηρίας.

Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση στην Αρκτική με τη συμμετοχή 38.000 στρατιωτών, 110 αεροσκαφών και 50 υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024