Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κούβας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ιστορική συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κούβας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποδέχτηκε σήμερα, Δευτέρα, τον ομόλογό του της Κούβας, τον Μπρούνο Ροντρίγκες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κουβανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον από το 1958. Ο κουβανός ΥΠΕΞ ζήτησε την επιστροφή στην Κούβα της βάσης του Γκουαντάναμο, ενδεχόμενο που ο Κέρι απέκλεισε προς το παρόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποδέχτηκε σήμερα, Δευτέρα, τον ομόλογό του της Κούβας, τον Μπρούνο Ροντρίγκες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κουβανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον από το 1958.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν χειραψία, χαμογελώντας μπροστά στις κάμερες, προτού ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους που αφορούν διάφορα θέματα σχετικά με την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα έπειτα από πέντε δεκαετίες.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τζον Κέρι καλωσόρισε «τη νέα αρχή» στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις, αλλά τόνισε ότι πολλές διαφορές παραμένουν ανάμεσα στα δύο κράτη και ότι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεών τους θα είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία.

Ο Κέρι σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά κερδίσει κανείς» από την ενθάρρυνση του τουρισμού και της ελεύθερης ροής πληροφοριών, καθώς και από την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες είπε ότι η ιστορική αποκατάσταση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων θα αποκτήσει νόημα μόνο εφόσον η Ουάσινγκτον άρει τις εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας και επιστρέψει στην Κούβα την στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο.

«Τα ιστορικά γεγονότα που ζούμε σήμερα θα έχουν νόημα με την άρση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που προκαλεί τόσες στερήσεις και ζημιά στον λαό μας, με την επιστροφή του κατεχόμενου εδάφους του Γκουαντάναμο και με το σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία της Κούβας» δήλωσε ο Ροντρίγκες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόθεση προς το παρόν να τροποποιήσουν το υπάρχον καθεστώς ενοικίασης σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το πρωί, η σημαία της Κούβας υψώθηκε έξω από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτώντας την ιστορική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αβάνας και της Ουάσινγκτον ύστερα από δεκαετίες εχθρότητας.

Στο εξής η σημαία κυματίζει και στη διπλωματική αποστολή της Κούβας στην Ουάσινγκτον, η οποία αναβαθμίστηκε τη Δευτέρα σε πρεσβεία, για πρώτη φορά από το 1961.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κούβα, πιθανότατα στις 14 Αυγούστου (σύμφωνα με αμερικάνο αξιωματούχο).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024