Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Πολιτικοί τριγμοί στο Βερολίνο εν όψει της ψηφοφορίας για το ελληνικό πρόγραμμα

Εν μέσω τριγμών στον κυβερνητικό συνασπισμό και «αντάρτικου» στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ ψηφίζει την Παρασκευή η γερμανική Βουλή για την έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Κι ενώ ο Σόιμπλε αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις για το σχέδιο 5ετούς Grexit, η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Την Παρασκευή ψηφίζει και η αυστριακή Βουλή.

Εν μέσω τριγμών στον κυβερνητικό συνασπισμό και «αντάρτικου» στο κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ ψηφίζει την Παρασκευή η γερμανική Βουλή για την έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Βερολίνο, την Παρασκευή ψηφίζει για το ελληνικό ζήτημα και το Κοινοβούλιο της Αυστρίας.

Παρά τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις, η γερμανική Βουλή -η έκτακτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί- αναμένεται να εγκρίνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά τις διαρροές και την τοποθέτηση των βουλευτών του Die Linke που αναμένεται να απορρίψει τις διαπραγματεύσεις, διαφωνώντας με τους σκληρούς όρους του προγράμματος.

Κι ενώ ο Σόιμπλε αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις για το σχέδιο 5ετούς Grexit, η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Έχουμε δικαίωμα να εξετάζουμε κάθε επιλογή» είπε η Μέρκελ στους βουλευτές της, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την απόφαση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Με τις δηλώσεις αυτές η Μέρκελ φαίνεται να θέλει να ικανοποιήσει τους βουλευτές της, την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή του στάση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να αμφιβάλλει για το εάν η Ελλάδα θα λάβει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, ο Σόιμπλε είπε: «Θα δούμε στις διαπραγματεύσεις εάν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε σε νέο πρόγραμμα, εάν λάβουμε υπόψη τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας που έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Τριγμοί στη συγκυβέρνηση

Η πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, προκαλώντας την αντίδραση στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Κάρστεν Σνάιντερ, ειδικός για θέματα προϋπολογισμού του SPD κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την συμφωνία με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Τόμας Όπερμαν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD, είπε ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει να σταματήσει τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα σχεδίου Β» σημείωσε σε συνάντηση βουλευτών του SPD, λέγοντας ότι το σχέδιο Α (η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου) πρέπει να πετύχει και ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρέπει να βοηθήσει.

Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες θα ήθελαν την έξοδο του Σόιμπλε από την κυβέρνηση, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Γερμανία και εκφράζει τη σκληρή γραμμή του κόμματος.

Τα βέλη συγκεντρώνει ο Σόιμπλε, αν και πολλοί Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και από τη στάση του ηγέτη του κόμματός τους, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ αν και αρχικά φέρεται να είχε δηλώσει ότι φέρεται να είχε γνώση της πρότασης, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του επισήμανε ότι θεωρούσε πως η συζήτηση γινόταν σε διαφορετική βάση: δηλαδή ότι θα αποτελούσε ενδεχόμενο μόνο στην περίπτωση που η ίδια η Ελλάδα θα εξέφραζε την επιθυμία να βγει από το ευρώ.

Το Spiegel εκτιμά ότι προκειμένου να μην ενταθεί το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ θα χρειαστεί στην αυριανή συνεδρίαση να στηρίξει τον υπουργό της και οι Σοσιαλδημοκράτες να περιορίσουν τις κατηγορίες τους προς τον Σόιμπλε.

«Όχι» από τον Στάινμπρουκ

«Όχι» θα ψηφίσει αύριο στην συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του 2013 Πέερ Στάινμπρουκ, όπως δήλωσε ο ίδιος στην Bild.

Ο κ. Στάινμπρουκ απορρίπτει το νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.

Περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δηλώνει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και τονίζει ότι δεν μπορεί να αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας υπό τους όρους λιτότητας. Θεωρεί δε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως καλύτερη επιλογή.

«Αντάρτες» στο κόμμα της Μέρκελ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους 50 ενδέχεται να φθάσουν οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), οι οποίοι θα καταψηφίσουν το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για εξουσιοδότηση στις διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Μέρκελ, σε συνάντηση με τους βουλευτές της την Πέμπτη, τους κάλεσε να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η Ευρώπη να γλιτώσει από «μία περιπέτεια».

Ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζίχοφερ είχε διαπιστώσει προ ημερών πως η Μέρκελ «δεν έχει κάνει λάθος στην ευρωπαϊκή της πολιτική» (στηρίζοντας έτσι, εμμέσως, το πακέτο) και στελέχη του κόμματος όπως η Γκέρντα Χάσελφελντ έχουν αναλάβει τις τελευταίες ώρες το έργο να «πουλήσουν» το πακέτο στους βουλευτές, επισημαίνοντας πως «η απόφαση των Βρυξελλών είναι καλή βάση, οι προϋποθέσεις έχουν ενισχυθεί και ο έλεγχος είναι αυστηρότερος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σλούκας: «Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση…»

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αποκάλυψε ποια είναι η μεγαλύτερη δικαίωση του στην φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024