Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στον ΟΗΕ το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Στον ΟΗΕ το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Τις πρώτες προβλέψεις για άρση κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, μαζί με τον μηχανισμό άμεσης επαναφοράς τους αν χρειαστεί, περιέχει το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την ιστορική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στο προσχέδιο, ο μηχανισμός «φρένο» προβλέπεται για τουλάχιστον δέκα χρόνια - η επιδίωξη φαίνεται ότι είναι για συνολικά 15 χρόνια.

Τις πρώτες προβλέψεις για άρση κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, μαζί με τον μηχανισμό άμεσης επαναφοράς τους αν χρειαστεί, περιέχει το πρώτο προσχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ μετά την ιστορική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το προσχέδιο υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ. Στο προσχέδιο, ο μηχανισμός «φρένο» προβλέπεται για τουλάχιστον δέκα χρόνια – η επιδίωξη φαίνεται ότι είναι για συνολικά 15 χρόνια. H ψηφοφορία επί του ψηφίσματος ενδέχεται να γίνει ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, γνωσή του οποίου επικαλείται το Associated Press, κανένα από τα επτά προηγούμενα ψηφίσματα για το Ιράν, με τα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις, «δεν θα εφαρμοστεί» μετά από δέκα χρόνια, αφού το Συμβούλιο θα έχει «ολοκληρώσει την εξέταση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο από την αμερικανική πλευρά, επιδίωξη είναι στο τέλος της δεκαετούς περιόδου να υπάρξει παράταση για άλλα πέντε χρόνια.

Ο μηχανισμός «φρένο», που θα ενεργοποιείται όταν υπάρχει η υποψία πως η Τεχεράνη δεν τηρεί τη συμφωνία και θα επαναφέρει άμεσα μέτρα κυρώσεων σε βάρος της, ήταν κεντρικός για την αποδοχή της συμφωνίας τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας.

Ουάσινγκτον και Παρίσι έχουν υπογραμμίσει τη σημασία του μηχανισμού ως δικλείδα ασφαλείας, με ιδιαίτερα την αμερικανική κυβέρνηση να επιμένει στο ζήτημα για να κάμψει τις επιφυλάξεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024