Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξένος Τύπος: Πέντε ημέρες και τέλος, συμφωνία ή Grexit

Ξένος Τύπος: Πέντε ημέρες και τέλος, συμφωνία ή Grexit

Μετά από ημέρες αναλύσεων, λεπτομερών ρεπορτάζ από τους δρόμους της Αθήνας και περιγραφών από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ηγετών και θεσμών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν το πρωί μετά τη Σύνοδο της Ευρωζώνης, κατ' εξαίρεση, τον ίδιο τίτλο με μικρές παραλλαγές: «Πέντε ημέρες μόνο». Μαζί με την προθεσμία, εφημερίδες και κανάλια βάζουν σε πρώτη γραμμή την αναφορά της Κομισιόν πως «είναι έτοιμη για το σενάριο του Grexit».

Μετά από ημέρες αναλύσεων, λεπτομερών ρεπορτάζ από τους δρόμους της Αθήνας και περιγραφών από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ηγετών και θεσμών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έχουν το πρωί μετά τη Σύνοδο της Ευρωζώνης, κατ’ εξαίρεση, τον ίδιο τίτλο με μικρές παραλλαγές: «Πέντε ημέρες μόνο».

Μαζί με την προθεσμία, εφημερίδες και κανάλια βάζουν σε πρώτη γραμμή την αναφορά της Κομισιόν πως «είναι έτοιμη για το σενάριο του Grexit».

«Η Ελλάδα έχει μόνο μέρες για να συμφωνήσει σε συμφωνία διάσωσης ή να αντιμετωπίσει τραπεζική κατάρρευση και έξοδο από το ευρώ» γράφει ο βρετανικός Guardian. «Το σκληρό τελεσίγραφο προέκυψε από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας πιέστηκε να εξηγήσει στους άλλους ηγέτες πώς θέλει να προχωρήσει μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, στην οποία η χώρα του ψήφισε «όχι» στα μέτρα λιτότητας ως το τίμημα για να μείνει στο ευρώ» αναφέρει η εφημερίδα.

«Η ελληνική ηγεσία εκνεύρισε τους ηγέτες της ΕΕ μη καταφέρνοντας να παρουσιάσει την Τρίτη προτάσεις για νέα διάσωση, και αναμένεται την Τετάρτη να παρουσιάσει το επίσημο αίτημα για τον ESM» συνεχίζει. Και επισημαίνει: «Εάν Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες-κλειδιά μπορέσουν να συμφωνήσουν σε όρους και χρονοδιαγράμματα, η Ελλάδα θα έπαιρνε αναστολή ποινής εντός του ευρώ η Σύνοδος της Κυριακής θα γινόταν τότε Σύνοδος των «19»». «Εάν όχι, η Σύνοδος των «28» θα συνεδρίαζε αντιθέτως για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το «λύσιμο» της Ελλάδα από το οικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης» λέει ο Guardian.

«H Ελλάδα έχει πέντε ημέρες για να αποφύγει την κατάρρευση» γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, με τους ανταποκριτές του στις Βρυξέλλες (ανάμεσά τους και ο Πίτερ Σπίγκελ) να τονίζουν ότι «οι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποιήσαν τη μέχρι στιγμής σκληρότερη γλώσσα εδώ και έξι μήνες λέγοντας πως το «όχι» της Κυριακής περιόρισε καίρια την ικανότητά τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα περιέχει πολύ σκληρότερους όρους από εκείνους που θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί πριν από δύο εβδομάδες».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει στο ξεκίνημα της ανταπόκρισής της την αναφορά του Γιούνκερ πως η Κομισιόν τάσσεται μεν κατά ενός Grexit, αλλά «δεν μπορεί να το αποτρέψει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που αναμένεται από αυτήν, και έχουμε προετοιμάσει λεπτομερές σενάριο». «Μία μικρή ομάδα χωρών υπό τη Γαλλία προσπάθησαν να διαμεσολαβήσουν για συμβιβασμό που θα οδηγούσε σε γρήγορη εκταμίευση κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα με αντάλλαγμα άμεσες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βρεθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις επί μεγαλύτερης συμφωνίας» αναφέρουν, διαπιστώνοντας όμως «πως το Παρίσι εμφανίστηκε να μην έχει ρεύμα και η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως κάθε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση πρέπει να συνδέεται με μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα».

«Η Ευρώπη καθορίζει «οριστική προθεσμία» για να αποφασιστεί η μοίρα της Ελλάδας» γράφει η γαλλική Monde, που σημειώνει ότι ναι μεν οι συναντήσεις «τελευταίας ευκαιρίας» έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες «όμως αυτή τη φορά το ραντεβού της Κυριακής φαίνεται καθοριστικό» -δείχνοντας όχι μόνο στις σκληρές αναφορές των ευρωπαίων ηγετών, αλλά ιδιαίτερα στην ανοικτή αναφορά του Γιούνκερ για το σενάριο Grexit.

«Μένει να φανεί τι θα βάλει στο τραπέζι η Αθήνα για να πάρει την υποστήριξη των εταίρων της» γράφει, λέγοντας πως το ζήτημα του χρέους αναμένεται να κατέχει κεντρική θέση, όμως η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης την απόλυτη αντίθεσή της σε μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Η Liberation περιορίζεται σε περιγραφή της κατάστασης, γράφοντας πως «την Κυριακή θα υπάρξει νέα ευρωπαϊκή Σύνοδος» ενώ αναφέρει πως «μετά το «όχι», ο Τσίπρας πιέζεται από τις Βρυξέλλες να βγάλει νέα χαρτιά». «Τι σήμαινε το «όχι»; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στις συνεδριάσεις της ΕΕ, και ο γάλλος πρόεδρος διακήρυξε πως «αυτό που θέλουμε είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», και για να πάρει «αλληλεγγύη, πρέπει να παρουσιάσει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις». Η εφημερίδα διαπιστώνει επίσης αίσθημα εκνευρισμού στις Βρυξέλλες εξαιτίας της απουσίας προτάσεων το βράδυ της Τρίτης, ενώ η Ευρωζώνη εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα του χρέους – Γαλλία και Λουξεμβούργου δεν το θεωρούν ταμπού, Ολλανδία, Σλοβακία και Γερμανία εμφανίζονται κατ’ αρχήν αντίθετες.

Η εφημερίδα κυκλοφορεί το πρωί της Τετάρτης με εξώφυλλο για το «γαλλικό πάθος για την Ελλάδα»: Με σύνθεση την Αφροδίτη της Μήλου, κίονα και γράμματα στα χρώματα της γαλανόλευκης σε κόκκινο φόντο (ώστε να συμπληρώνονται τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας), η αριστερή εφημερίδα προσπαθεί να εξηγήσει το ιδιαίτερο ενδιάφερον του Παρισιού αλλά και του γαλλικού κοινού για την ελληνική κρίση. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει σε κείμενό του o φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, συγκεκριμένα η ευρύτερη γαλλική αριστερά, όπως και δυνάμεις σαν το ισπανικό Podemos, κοιτάζουν την ελληνική περίπτωση για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας νέος αριστερός λόγος στη βάση του ευρωπαϊσμού (στον οποίο ο Μπαλιμπάρ κατατάσσει αδιαμφισβήτητα τον ΣΥΡΙΖΑ).

«Η Ελλάδα έχει ακριβώς πέντε μέρες» γράφει το γερμανικό Spiegel, υποστηρίζοντας πως ο «έλληνας πρωθυπουργός πήγε στις Βρυξέλλες με το «όχι» του δημοψηφίσματος και δεν κέρδισε τίποτε». «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα σε πέντε ημέρες, τότε δεν θα μπορεί να σταματηθεί το Grexit» γράφει το περιοδικό, επίσης σημειώνοντας πως «ποτέ δεν είχαν πει πιο ξεκάθαρα εκείνοι που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες πως υπάρχει οδικός χάρτης για έξοδο από το ευρώ».

«Η διπλωματία κρίσης συνεχίζεται, αλλά αυτή τη φορά με ορίζοντα το τέλος: Την Κυριακή. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον περιθώρια για άλλα παιχνίδια» συνεχίζει το περιοδικό, που γράφει παρακάτω πως «μέχρι να φτάσουμε εκεί, ο Τσίπρας έχει άλλη μία ευκαιρία». Η 20ή Ιουλίου, για την πληρωμή στην ΕΚΤ, είναι ορόσημο και «φυσικά θα μπορούσαν να υπάρξουν τρόποι να βρεθούν τα χρήματα, όμως χωρίς συμφωνία για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση γέφυρα» γράφει.

«Η ΕΕ κηρύσσει την Κυριακή ημέρα της απόφασης» βάζει τίτλο η Frankfurter Allegemeine Zeitung, λέγοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παίρνει νέα προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αυτή τη φορά θα είναι η τελευταία». «Αν αποτύχει η Σύνοδος των «28» την Κυριακή, τότε έρχεται το Grexit» γράφει, ενώ το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσής της την Τετάρτη έχει τον τίτλο «αγωνία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Σε άλλο κείμενό της για το Eurogroup της Τρίτης, η εφημερίδα βάζει τον τίτλο «η Αθήνα λέει πως θα υποβάλει νέο αίτημα βοήθειας -αλλά αύριο» ενώ εξετάζει ξεχωριστά τις συζητήσεις περί πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας: «Κάτι τέτοιο θα το εκλάμβαναν οι Έλληνες ως προσβολή» εξηγεί η εφημερίδα.

«Τελευταία ευκαιρία» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της έντυπης Sueddeutsche Zeitung την Τετάρτη, που γράφει πως η «Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι την Πέμπτη λεπτομερείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων για να πάρει βοήθεια και την Κυριακή οι «28» θα αποφασίσουν ποια θα είναι η συνέχεια με τη χώρα».

Σε ξεχωριστό της κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει το ζήτημα του χρέους και τις θέσεις γύρω από το κούρεμα: «Ποιος έχει δίκιο αν το χρέος βιώσιμο ή όχι; Η μη ικανοποιητική απάντηση είναι όλοι και κανείς». «Κοιτάζοντας τους αριθμούς, το χρέος προς το ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στον γκρεμό, αλλά υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι αποτιμούν διαφορετικά την κατάσταση: Πρώτον, η αναλογία είναι ένα κλάσμα με αριθμητή και παρονομαστή, και άρα όταν ενισχυθεί η οικονομία (και το ΑΠΕ), η αναλογία θα μικρύνει από μόνη της, και δεύτερον, η αποπληρωμή έχει επιμηκυνθεί σημαντικά -αν και εξαίρεση, και αιτία του προβλήματος, είναι το φετινό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών», γράφει.

H ιταλική Corriere della Sera βάζει τίτλο: «Συμφωνία σε πέντε ημέρες ή η Αθήνα χρεοκοπία – «grexit», το σενάριο είναι ήδη έτοιμο». «Δεν υπήρξαν γραπτή πρόταση από την ελληνική πλευρά, όλα παραπέμπονται στη Σύνοδο της Κυριακής» γράφει, σημειώνοντας τη θέση του Ματέο Ρέντσι πως η Αθήνα «πρέπει να κινηθεί».

«Ιδού ο τελευταίος δρόμος για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της Ελλάδας, ακόμη πιο περίπλοκος μετά το δημοψήφισμα» γράφει, σημειώνοντας πως στις πέντε ημέρες για να εξευρεθεί λύση «δεν αποκλείεται το χειρότερο σενάριο, εκείνο της εξόδου από το ευρώ, όπως είπε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν».

H Stampa γίνεται ακόμη πιο επιθετική στον τίτλο της: «Η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα: «Συμφωνία μέχρι την Κυριακή ή βγαίνετε έξω». «H Σύνοδος της Ευρωζώνης επιθυμεί ένα χαρούμενο τέλος, αλλά δεν διστάζει να τρομάξει τον Τσίπρα: Εάν συνεργαστεί, η Κυριακή θα είναι γιορτή – στην αντίθετη περίπτωση, ολόκληρη η οικογένεια θα πρέπει να προετοιμάσει το μέλλον» γράφει.

Την Τρίτη, ο νέος ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτος «σκιαγράφησε τις ιδέες του, σε άπταιστα αγγλικά, και οι ομόλογοί του στο Eurogroup επέλεξαν να τον πιστέψουν». «Η Ευρώπη θέλει να πιστέψει τους Έλληνες, η Ευρώπη δεν διστάζει να μιλήσει για Grexit […] Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα άρχιζε να δίνει αμέσως σήματα, και κυρίως να έστελνε ένα καλό κείμενο μέχρι αύριο το βράδυ – η εναλλακτική είναι η δραματική έξοδος από το ευρώ» καταλήγει η εφημερίδα.

H ισπανική El Pais γράφει πως «η Ελλάδα θα ζητήσει τις επόμενες ώρες άλλη διάσωση ως τελική εναλλακτική της αποχώρησης από το ευρώ» ενώ «η Ευρώπη δίνει χρόνο μέχρι την Κυριακή για να αποφασιστεί εάν θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις». «Τίποτε δεν αποκλείεται» γράφει, δείχνοντας στις αναφορές του Γιούνκερ, και «το τελευταίο κεφάλαιο πλησιάζει, είτε είναι για καλό είτε είναι για κακό».

Σε ξεχωριστό της κείμενα, η η εφημερίδα παρουσιάζει «πού πηγαίνουμε από τον Βαρουφάκη στον Τσακαλώτο: Είναι η διαφορά του μπαρόκ από το αναγεννησιακό, του διονυσιακού από το απολλώνιο, από το υπερφίαλο στο διακριτικό, από την Harley στην Montesa, από τον αγγλοσαξωνικό αριστερισμό στον ευρωκομμουνισμό της Μεσογείου». Σε τρίτο της κείμενο, η εφημερίδα γράφει πως ο «Τσίπρας δεν τολμά να κόψει στρατιωτικές δαπάνες», ενώ σε άλλη ανάλυσή της εξηγεί πώς «η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα της θητείας της: να αφήσει την Ελλάδα να πέσει ή να επιδιώξει ένα πακέτο που δεν θα είναι δημοφιλές στη Γερμανία».

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024