Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έκτακτο… παράρτημα στα ξένα ΜΜΕ για την αποχώρηση Βαρουφάκη

Σαν κεραυνός φαίνεται ότι έπεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία της Ευρώπης η είδηση της αποχώρησης του Γιάνη Βαρουφάκη την επομένη του «όχι», που δεν χάνουν την ευκαιρία να σημειώσουν τις αιχμές που άφησε για τα άλλη μέλη του Eurogroup και να εικάσουν ότι, ίσως, αυτό λιώσει τον πάγο μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Εκτός από την αξιοθαύμαστη ταχύτητα με την οποία μετέδωσαν τα ξένα ΜΜΕ την είδηση, που παρέμεινε για ώρες στην κορυφή της επικαιρότητας, χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες για να γεμίσουν οι ιστοσελίδες αφιερώματα, άλμπουμ και «ανθολογίες» λόγων του υπουργού.

Σαν κεραυνός φαίνεται ότι έπεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία της Ευρώπης η είδηση της αποχώρησης του Γιάνη Βαρουφάκη την επομένη του «όχι», που δεν χάνουν την ευκαιρία να σημειώσουν τις αιχμές που άφησε για τα άλλη μέλη του Eurogroup και να εικάσουν ότι, ίσως, αυτό λιώσει τον πάγο μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Εκτός από την αξιοθαύμαστη ταχύτητα με την οποία μετέδωσαν τα ξένα ΜΜΕ την είδηση, που παρέμεινε για ώρες στην κορυφή της επικαιρότητας, χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες για να γεμίσουν οι ιστοσελίδες αφιερώματα, άλμπουμ και «ανθολογίες» λόγων του υπουργού.

Αν ξυπνούσε κανείς το μεσημέρι της Δευτέρας και έμπαινε στο Διαδίκτυο, θα περίμενε να βρει στις ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ φωτογραφίες με ελληνικές σημαίες, νομίσματα με ευρώ και φωτογραφίες από το δημοψήφισμα. Κι έτσι θα ήταν, αν είχε ξυπνήσει κανείς λίγο νωρίτερα -όμως η εικόνα που κυριαρχεί παντού πλέον είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης με το t-shirt στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής με λιτούς τίτλους όπως ο «Βαρουφάκης έφυγε».

Το βρετανικό BBC γράφει ότι ο Τσίπρας «αντικατέστησε τον μαχητικό υπουργικό Οικονομικών, λίγες ώρες αφού οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την έκκλησή του να απορριφθεί το αίτημα των πιστωτών για περισσότερη λιτότητα».

Όπως και οι περισσότεροι, το βρετανικό δίκτυο σημειώνει την αίσθηση που έχει ο Γ.Βαρουφάκης πως «η αποχώρησή του θα βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».

«Ο Βαρουφάκης υπέβαλε παραίτηση μετά το δημοψήφισμα, κάτι που θα πρέπει να εξέπληξε μέχρι και τον ίδιο» γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, που απορεί για την εξέλιξη καθώς φέρεται να ήταν ο ίδιος ο Βαρουφάκης που «είχε ψιθυρίσει στον Τσίπρα την ιδέα του δημοψηφίσματος».

Το ότι ούτε ο ίδιος περίμενε ότι θα έφευγε αιτιολογεί η εφημερίδα δείχνοντας στις δηλώσεις του τις τελευταίες ώρες -όχι μόνο ότι είχε πει πως θα παραιτείτο με το «ναι», αλλά και ότι μετά το κλείσιμο της κάλπης είχε μιλήσει σε πρώτο πληθυντικό για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

H γαλλική Monde βάζει τίτλο πως «το μαύρο πρόβατο των Βρυξελλών εξαναγκάστηκε σε παραίτηση», λέγοντας πως η παραίτηση υποβλήθηκε υπό την πίεση του Αλέξη Τσίπρα. Η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί πως η αποχώρησή του είναι μήνυμα προς τις Βρυξέλλες.

Το γερμανικό δίκτυο n-tv αναφέρει πως ο Βαρουφάκης θα λείψει στον Β.Σόιμπλε: «Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προσπαθεί εδώ και μήνες να κάνει την Ελλάδα παρία της Ευρωζώνης και όσο πιο χαοτικά και επιθετικά συμπεριφερόταν η ελληνική κυβέρνηση, τόσο πιο κοντά ερχόταν ο στόχος του [Σόιμπλε] για έξοδο από το ευρώ» λέει. «Χωρίς τον Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε θα έχει μία φιγούρα λιγότερη που μπορεί να παρουσιάζει ως εχθρό» γράφει.

Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αφιερώνει αρκετά από τα θέματα στην κορυφή της ιστοσελίδας της στον Βαρουφάκη: «Σκληρός σαν κράνος» βάζει τίτλο, με την απαραίτητη κοντινή φωτογραφία του τέως υπουργού πάνω στη μηχανή, ενώ στο σχετικό κείμενο-σχόλιό της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ρόλος του ολοκληρώθηκε: πλέον, δεν υπάρχει περιθώριο να σταπατσάρει η Αθήνα τα νεύρα των πιστωτών και, από αυτήν την άποψη, η αποχώρησή του είναι καλή είδηση».

Η εφημερίδα είναι μία από τις πολλές που επιλέγει αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνει ένα μικρό αφιέρωμα με βίντεο, φωτογραφίες και αναφορές στα πεπραγμένα του Γιάνη Βαρουφάκη: Ο τίτλος ήταν στην αρχή «μισός θεός, μισό σουβλάκι», και μετά έγινε η περίφημη επισήμανσή του δίπλα στον Σόιμπλε «ούτε που συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».

Μαζί με την εφημερίδα, το ίδιο κάνει και η ιστοσελίδα του Bloomberg που είχε ήδη αναρτήσει δύο ώρες μετά την παραίτηση βίντεο με τίτλο «Γιάνης Βαρουφάκης, best of». H Wall Street Journal επίσης έχει ετοιμάσει μία ανθολογία των πιο εμβληματικών του αναφορών, με τίτλο «ο Βαρουφάκης με τα δικά του λόγια».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024