Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξένα ΜΜΕ: Το ελληνικό «χάος» και μια παρτίδα πόκερ

Ξένα ΜΜΕ: Το ελληνικό «χάος» και μια παρτίδα πόκερ

Διχασμένα εμφανίζονται και τα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το BBC αναφέρει ότι οι δηλώσεις είναι τόσο πολιτικές, όσο και οικονομικές, ενώ οι New York Times αναφέρουν την ελληνική λέξη «χάος» για να περιγράψουν τα όσα συμβαίνουν. Από την άλλη, το Der Spiegel κατηγορεί τη Μέρκελ για απάθεια, ενώ η εφημερίδα Die Welt αναρωτιέται εάν αυτή η παρτίδα πόκερ πήγε πολύ μακριά...

Διχασμένα εμφανίζονται και τα δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το BBC αναφέρει ότι οι δηλώσεις είναι τόσο πολιτικές, όσο και οικονομικές, ενώ οι New York Times αναφέρουν την ελληνική λέξη «χάος» για να περιγράψουν τα όσα συμβαίνουν. Από την άλλη, το Der Spiegel κατηγορεί τη Μέρκελ για απάθεια, ενώ η εφημερίδα Die Welt αναρωτιέται εάν αυτή η παρτίδα πόκερ πήγε πολύ μακριά…

«Το Βερολίνο κατηγορεί τον Τσίπρα ότι αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους έξω από τις τάξεις του κόμματός του» γράφει ο βρετανικός Guardian. Η εφημερίδα αναφέρεται στις έντονες επικρίσεις της Γερμανίας προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα στον λαό.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις επικρίσεις του γερμανικού Die Linke ότι η γερμανίδα καγκελάριος θέλει την ανατροπή του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι κοινό μυστικό στο Βερολίνο ότι η Μέρκελ και κυρίως ο πολεμοχαρής υπουργός Οικονομικών Βόλφγανγκ Σόιμπλε, θα ήταν ευχαριστημένος να δει την πτώση του Τσίπρα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Τουλάχιστον, λένε πηγές της γερμανικής κυβέρνησης σε προσωπικές τους συζητήσεις, το Βερολίνο θέλει την αντικατάσταση του επιδειξιομανή υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη».

«Η πολιτική υπερισχύει της οικονομίας στην ελληνική κρίση χρέους» γράφει η Κάτια Άντλερ, δημοσιογράφος του BBC για θέματα Ευρώπης. Αφού εξιστορεί τα όσα συνέβησαν μετά το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, η Άντλερ σημειώνει: «Μπερδευτήκατε; Δεν είστε οι μόνοι» λέει, σημειώνοντας ότι τα όσα συμβαίνουν την Ελλάδα αφορούν τόσο την πολιτική, όσο και τα οικονομικά.

«Πολλοί από τους πολιτικούς που εμπλέκονται πράττουν και κάνουν δηλώσεις για την Ελλάδα και το μέλλον της στην Ευρωζώνη, απευθυνόμενοι όμως στο εσωτερικό κοινό» σημειώνει, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γερμανίδα καγκελάριο που όπως λέει «θα επιθυμούσε να φανεί τώρα σκληρή απέναντι στην Ελλάδα». Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι ίσως η στάση της Μέρκελ να είναι πιο διαλλακτική, αλλά η ίδια παρακολουθεί στενά τις δημοσκοπήσεις στη χώρα της, ενώ γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα έρχονται εκλογικές αναμετρήσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, αναφέρει η Άντλερ, δέχθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Εάν γίνουν αποδεκτοί πολύ πιο επιεικής όροι για την Ελλάδα, τότε θα έχουν καεί πολιτικά, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Ανάμεικτα μηνύματα και καμία πρόοδος στην ελληνική κρίση, σημειώνει ο Άντριου Χίγκινς των New York Times. «Θα μπορούσε να συγχωρέσει κανείς τους σαστισμένους Έλληνες –για να μη μιλήσουμε για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη- εάν αναρωτιούνταν ποιος, εάν κάποιος, κυβερνά την Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να είναι σίγουροι για το τι τους ρωτάνε και χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες του «ναι» ή του «όχι». Αναφέρεται, επίσης, στις αντιφατικές δηλώσεις ακόμα και ευρωπαίων αξιωματούχων για το εάν η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοιχτή.

«Η αρχαία ελληνική λέξη για όλο αυτό είναι χάος» τονίζει ο Χίγκινς, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας έχει γίνει επαναλαμβανόμενος εφιάλτης για την ΕΕ, που παρά τις συνεχόμενες αποτυχίες, συνεχίζουν να προτείνουν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στα κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η απουσία ρευστότητας των τραπεζών, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ σε άλλο άρθρο αναρωτιέται εάν το Grexit από την αρχή το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, το Der Spiegel γράφει ότι υπό την επιρροή της γερμανίδας καγκελαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ιδεώδες μιας κοινότητας που μοιράζεται κοινές αξίες, έχει κοινούς στόχους και επιδεικνύει αλληλεγγύη όταν χρειάζεται.

Η Μέρκελ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα, σημειώνει το περιοδικό. Η Μέρκελ πιστεύει ότι μπορούμε «να περιμένουμε με την ησυχία μας». Η Μέρκελ ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη «είναι πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν». Θα πρέπει κανείς να βλέπει τον κόσμο πολύ εγωκεντρικά για να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμά το Spiegel.

Δυστυχώς η καγκελάριος κάνει λάθος, κάνει ένα μεγάλο λάθος και κάνει ένα επικίνδυνο λάθος, τονίζει το Spiegel.

Μόνο όταν κάποιος αντιμετωπίζει εγωκεντρικά και χωρίς αλληλεγγύη την Ευρώπη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν μια άλλη χώρα της ΕΕ βρίσκεται σε ανάγκη. Όταν η Μέρκελ λέει ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή, τότε εννοεί: Έχουμε διασφαλιστεί. Τα προβλήματα των άλλων δεν μας αγγίζουν.

Μόνο για όποιον έχουν μικρή σημασία οι ευρωπαϊκές αξίες της ανθρωπιάς και του δικαίου μπορεί να περιμένει ήσυχος την ώρα που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καταφέρνουν για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, να σιωπά αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Ο Τσίπρας έχει μπερδέψει τώρα ακόμα και τον λαό του» είναι ο τίτλος της γερμανικής Die Welt.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλεί τον λαό να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα που ούτε το ερώτημα του δεν είναι ξεκάθαρο, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερώτημα απευθύνεται μόνο σε ειδικούς.

Η εφημερίδα αναρωτιέται εάν η Ελλάδα παίζει ακόμα πόκερ και αναφέρεται σε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «οι Έλληνες παίζουν μόνο πόκερ». Η Ευρώπη θεωρεί ότι αρκεί. Εκτός ίσως από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική Liberation, ο Γάλλος οικονομολόγος Ρομπέρ Μποϊέρ, αναφέρει ότι οι πιστωτές και οι Ευρωπαίοι έχουν μία τιμωρητική λογική απέναντι στην Ελλάδα. Τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν δεν έχουν στόχο την επιστροφή της ανάπτυξης, αλλά την εξασφάλιση της πληρωμής του χρέους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι η ελληνική κρίση δείχνει αποκλίσεις εντός του γαλλογερμανικού «ζευγαριού».

Πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ έδειξαν σαφώς τη διαφορά των απόψεων τους στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, καθώς μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία μιλούσαν με μία φωνή, γράφει ο Monde.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Γιόζεφ Στίγκλιτς εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη στο θέμα της Ελλάδας. Στο άρθρο με τίτλο «Επίθεση στη δημοκρατία» ο Στίγκλιτς αναφέρεται στα αποτέλεσμα των πρακτικών της τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση όπου προκλήθηκε ύφεση τόσο σκόπιμα και με τόσο καταστροφικές συνέπειες».

Την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εκφράζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και στο πώς το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες πολίτες. Αν και η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κράτος «εξαιρετικά άδικο» που συντηρεί έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα, σημειώνει: «Οι Έλληνες φέρονται ακόμη σαν δέσμιοι της ιστορίας τους, παρά το γεγονός ότι είναι ανεξάρτητοι εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Βλέπουν στο κράτος τους τον άδικο, δεσποτικό φοροεισπράκτορα. Πολλοί συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τους φόρους ως κλοπή των δεδουλευμένων τους από το κράτος».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υποψήφιος για δύο βραβεία ο Ελ Κααμπί (pic)

O Αγιούμπ Ελ Κααμπί, είναι υποψήφιος για MVP των πρώτων ημιτελικών στο Europa Conference League αλλά και για το καλύτερο γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024