Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψυχροπολεμικός άνεμος με παράταση κυρώσεων και πυρηνικούς βρυχηθμούς

Ψυχροπολεμικός άνεμος με παράταση κυρώσεων και πυρηνικούς βρυχηθμούς

Την παράταση κατά έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες -απόφαση που θα κυρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, Μόσχα και Ευρώπη ανταλλάσσουν κατηγορίες για αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, με φόντο τις «χακί» ενισχύσεις από τις δύο πλευρές. Πάντως, η συνεργασία για την Ουκρανία συνεχίζεται, με συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας την επόμενη Τρίτη.

Την παράταση κατά έξι μήνες, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, Μόσχα και Ευρώπη ανταλλάσσουν κατηγορίες για αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, με φόντο τις «χακί» ενισχύσεις από τις δύο πλευρές. Πάντως, η συνεργασία για την Ουκρανία συνεχίζεται: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας θα συναντηθούν στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται ότι θα επικυρώσει, χωρίς περαιτέρω συζήτηση, την ομόφωνη απόφαση παράτασης των κυρώσεων που έλαβε σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper).

Οι κυρώσεις στον οικονομικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 για έναν χρόνο, ως απάντηση της ΕΕ στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα αλλά και για τη στήριξη που προσφέρει η ρωσική πλευρά στους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις πλήττουν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως τον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό και επρόκειτο να λήξουν στα τέλη Ιουλίου.

Η επικύρωση της απόφασης αναμένεται στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ανταλλαγή κατηγοριών για αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου

Το κλίμα στις δηλώσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έχει βαρύνει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τις προθέσεις για ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης και την πρόσφατη ανακοίνωση από τη Μόσχα πως το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο θα «εμπλουτιστεί» με δεκάδες διηπειρωτικούς πυραύλους.

Τα βαρύτερα λόγια ήρθαν την Τετάρτη από το Βερολίνο: Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βαλτερ Στάινμαϊερ: Ο κόσμος, είπε, έχει αλλάξει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου «όμως τα παλιά ανταλακλαστικά από εκείνους τους καιρούς είναι προφανώς πιο ζωντανά από ό,τι πιστεύαμε».

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προειδοποιήσω εναντίον αυτών των αντανακλαστικών και της εισόδου σε ένα γρήγορο καθοδικό σπιράλ κλμάκωσης πρώτα στα λόγια και μετά στις πράξεις» είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα η αναφορά Πούτιν για τους διηπειρωτικούς πυραύλους, είπε, «ήταν περιττή και σίγουρα δεν συμβάλλει στην σταθερότητα και στην χαλάρωση της έντασης στην Ευρώπη».

Από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα επιτέθηκε στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως «δεν πλησιάζει η Ρωσία τα σύνορα κανενός, αλλά η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση πως «καταφεύγει σε μη εποικοδομητική και συγκρουσιακή ρητορική Ψυχρού Πολέμου».

Ο δε Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τονίσει νωρίτερα, επισημαίνοντας την ενόχληση της Μόσχας για την αντιπυραυλική ασπίδα, πως η Ρωσία «θα αναγκαστεί να στρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της προς εκείνες τις περιοχές από όπου προέρχεται η απειλή». Σε συνάντησή του με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νίιστο, ο Πούτιν είπε πως η καλύτερη εγγύση ασφαλείας της Φινλανδίας είναι η ουδετερότητά της.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ανέφερε ότι η Μόσχα έχει ήδη συμπεριλάβει το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων στους οικονομικούς της υπολογισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024