Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό δράμα στο Τελ Αμπιάντ της συροτουρκικής μεθορίου [Φωτορεπορτάζ]

Προσφυγικό δράμα στο Τελ Αμπιάντ της συροτουρκικής μεθορίου [Φωτορεπορτάζ]

Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται στο τμήμα της συροτουρκικής μεθορίου κοντά στο συριακό Τελ Αμπιάντ, οι κάτοικοι του οποίου το εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την ώρα που oι Κούρδοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές της ISIS. Οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ξεκίνησαν τον αποκλεισμό της πόλης, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και είναι κεντρικής σημασίας για τη μεταφορά οπλισμού στην «πρωτεύουσα» της ISIS στη Ράκα. Φωτορεπορτάζ.

Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται στο τμήμα της συροτουρκικής μεθορίου κοντά στο συριακό Τελ Αμπιάντ, οι κάτοικοι του οποίου το εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την ώρα που oι Κούρδοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές της ISIS. Οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ξεκίνησαν τον αποκλεισμό της πόλης, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές και είναι κεντρικής σημασίας για τη μεταφορά οπλισμού στην «πρωτεύουσα» της ISIS στη Ράκα.

Άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο να διαφύγουν προς την Τουρκία, προστιθέμενοι στους χιλιάδες που έχουν περάσει τη μεθόριο τους τελευταίους μήνες.Τη Δευτέρα, στελέχη της YPG ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την οδική αρτηρία που συνδέει το Τελ Αμπιάντ με την Ράκα και έτσι έχουν καταφέρει να αποκλείσουν εντελώς την πόλη: «Η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία» ανέφερε ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Χελίλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη συνέχεια, ανταποκριτές ανέφεραν ότι κουρδικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να παίρνουν θέση γύρω από την πόλη με φορτηγά που μετέφεραν βαρύ οπλισμό.

Οι κουρδικές δυνάμεις στέλνουν ενισχύσεις από δύο πλευρές, από την Χασάκα και από το Κομπάνι (Αΐν αλ Άραμπ) -τις οποίες επιπλέον θα συνδέσει η κατάληψη του Τελ Αμπιάντ. Παράλληλα, επιδρομές του συνασπισμού χωρών υπό τις ΗΠΑ συνεχίζονται και επικεντρώνονται σε πλήματα που θα εμποδίσουν την ISIS να στείλει μαχητές προς το Τελ Αμπιάντ.

Οι μάχες έχουν πυροδοτήσει νέο κύμα φυγής αμάχων προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. Ανταποκριτές εκτιμούν ότι μόνο τη Δευτέρα πρέπει να έχουν περάσει στην τουρκική πλευρά περίπου 5.000 άτομα -κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, τους οποίους τούρκοι στρατιώτες κατευθύνουν μέσα από τα ανοίγματα στα συρματοπλέγματα.

Για την ISIS, το Τελ Αμπιάντ είναι σημαντικός κόμβος για τη διοχέτευση οπλισμού και μαχητών προς Ράκα. Αν χάσουν τον έλεγχο της πόλης, στη συροτουρκική μεθόριο θα τους έχει μείνει μόνο το συνοριακό πέρασμα της Τζαραμπλούς.{{{ map }}}

Η κατάληψη της οδικής αρτηρίας που συνδέει την πόλη με τη Ράκα δυσκολεύει σημαντικά την αποστολή ενισχύσεων από τους τζιχαντιστές.

Για τους Κούρδους, η κατάληψη του Τελ Αμπιάντ -πέραν του ότι θα έχει ενισχύσει το ρόλο τους στην στρατηγική εναντίον της ISIS, την ώρα που η YPG είναι ο ισχυρότερος παίκτης στην περιοχή στον οποίο μπορούν να υπολογίζουν οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού- θα συνδέσει τις περιοχές που ελέγχουν στην περιφέρεια της Χασάκα με εκείνες γύρω από το Κομπάνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024