Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Να παραμείνει στην ΕΕ προτρέπει τη Βρετανία ο Μπαράκ Ομπάμα

Να παραμείνει στην ΕΕ προτρέπει τη Βρετανία ο Μπαράκ Ομπάμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τη Βρετανία να παραμείνει μέλος της ΕΕ λόγω της θετικής επιρροής που ασκεί η ηγεσία της στην Ένωση, καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ομπάμα είχε συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της συνόδου των G7 στη Γερμανία, την Κυριακή, την ώρα που στο εσωτερικό των Τόρις βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την άσκηση πίεσης υπέρ μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ ή εξόδου της χώρας από την Ένωση.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τη Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της θετικής επιρροής που ασκεί η ηγεσία της στην Ένωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ευελπιστούμε ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών (G7) στη Γερμανία, την Κυριακή.

Διεργασίες στο Λονδίνο

Εν τω μεταξύ, 50 βουλευτές από το κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν έτοιμοι να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αν εκείνος δεν επιτύχει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι βουλευτές αυτοί ξεκίνησαν την Κυριακή την εκστρατεία τους ως νέα πολιτική ομάδα -η λεγόμενη «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB)-, η οποία θα υποστηρίζει το αίτημα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις και θα ζητεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ αν δεν επιτευχθούν αυτές.

«Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά αν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αντιληφθούν την πιθανότητα μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ να εννοεί στα σοβαρά ότι απαιτείται θεμελιώδης αλλαγή στη σχέση μας, η πρότασή μας προς τους βρετανούς ψηφοφόρους θα είναι πιθανώς η έξοδος» δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Στιβ Μπέικερ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την αλλαγή των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ για να προστατεύσει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει σε ζητήματα όπως η κοινωνική πρόνοια, ώστε αυτά να μη μπορούν να αμφισβητούνται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι εκτιμά πως η επαναδιαπραγμάτευση θα βελτιώσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. «Πάντα θα υπάρχει μία ομάδα συναδέλφων μας που θα θέλει την έξοδο από την ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί» δήλωσε ο Χάμοντ ερωτηθείς για την ομάδα CfB.

«Δεν βρίσκεται εκεί η κυβέρνηση… Είμαστε σαφείς ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί όπως είναι αυτή τη στιγμή, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα, αλλά θεωρούμε ότι μπορεί να διορθωθεί» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μπέικερ είπε ότι η CfB έχει ήδη συγκεντρώσει 50 βουλευτές, αλλά ο αριθμός αναμένεται σύντομα να αυξηθεί και να φτάσει τους 100, περιλαμβανομένων κάποιων υπουργών.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι θα αναφερθεί με λεπτομέρειες στις ακριβείς αλλαγές που επιθυμεί, σε δεύτερο χρόνο, αλλά ως προτεραιότητές της επισήμανε τους κανόνες ως προς την ελευθερία κινήσεων και την αποκέντρωση των δικαστικών εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ICM εμφανίζει το 59% των Βρετανών να τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το 41% κατά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024