Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξένος Τύπος: H μίνι Σύνοδος της «τελευταίας ευκαιρίας»

Ξένος Τύπος: H μίνι Σύνοδος της «τελευταίας ευκαιρίας»

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου βρέθηκε η «μίνι Σύνοδος κρίσης» στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των τριών θεσμών για το ελληνικό ζήτημα, με τους τίτλους στις ευρωπαϊκές εφημερίδες να βλέπουν τους εταίρους προ «τελευταίας προσφοράς» στην Αθήνα. Η συνάντηση, από την οποία αρκετοί σημειώνουν με νόημα πως απουσίαζε η ελληνική πλευρά, σκιαγραφείται ως τελευταίο στάδιο κατάρτισης μίας προσφοράς που θα δοθεί αρχικά εμπιστευτικά στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η αίσθηση τελεσιγράφου.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου βρέθηκε η «μίνι Σύνοδος κρίσης» στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των τριών θεσμών για το ελληνικό ζήτημα, με τους τίτλους στις ευρωπαϊκές εφημερίδες να βλέπουν τους εταίρους προ «τελευταίας προσφοράς» στην Αθήνα.

Η συνάντηση, από την οποία αρκετοί σημειώνουν με νόημα πως απουσίαζε η ελληνική πλευρά, σκιαγραφείται ως τελευταίο στάδιο κατάρτισης μίας προσφοράς που θα δοθεί αρχικά εμπιστευτικά στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η αίσθηση τελεσιγράφου.

Στο πρώτο της θέμα στην ιστοσελίδα της την Τρίτη με τίτλο «μία τελευταία πρόταση», η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η συνεδρίαση κατέληξε σε μία λιτή αναφορά πως οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν. «Συγκεκριμένα σημεία δεν έγιναν γνωστά, όμως προφανώς θα παρουσιαστεί στην Αθήνα μία τελευταία προσφορά» γράφει η εφημερίδα.

«Ήταν αυτή η νύχτα το προοίμιο των αποφάσεων για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ; Πολλά δείχνουν προς εκεί» γράφει, λέγοντας πως τέτοιες συνεδριάσεις θύμιζαν εποχές στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν «τα πράγματα είχαν φτάσει στο όριο και έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις πάση θυσία». «Οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι στο ίδιο τραπέζι, ο μόνος που έλειπε ήταν ο Τσίπρας, από τον οποίο εξαρτώνται όλα» γράφει.

Το Spiegel από την πλευρά του, με τίτλο «οι πιστωτές επεξεργάζονται την ύστατη προσφορά στον Τσίπρα», αναφέρει πως οι πιστωτές «διαβουλεύτηκαν για τα επόμενα βήματα, χωρίς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». «Η τρόικα φαίνεται πως θα παρουσιάσει στην Ελλάδα μία τελευταία συμβιβαστική προσφορά» γράφει, και δείχνει στις συγκλίνουσες αναφορές της Welt και του γερμανικού πρακτορείου Ειδήσεων πως βάση και αφετηρία θα είναι το τρέχον πρόγραμμα.

«Η Μέρκελ κλείνει την νυχτερινή σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας» γράφει από την πλευρά της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αφήνει ανοικτό εάν «πρόκειται τώρα να ακολουθήσει η τελευταία προσφορά προς την Αθήνα».

Σε ξεχωριστό της άρθρο, η εφημερίδα πάντως επισημαίνει ότι η μίνι Σύνοδος αποτελεί μία «μικρή νίκη για τον Τσίπρα: Έφερε τη σύγκρουση εκεί που ήθελε, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο» γράφει ο αρθρογράφος Βέρνερ Μούσλερ.

Ανάλογη επισήμανση, στους ίδιους τόνους γύρω από την κατάρτιση της κοινής στάσης από την πλευρά των εταίρων, κάνει και ο Guardian: «Είναι ακόμη άγνωστο εάν και σε τι κατέληξε η συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά και μόνο ότι έγινε είναι ενός είδους νίκη για τον Τσίπρα» γράφει, λέγοντας πως το πρόσφατο άρθρο του έλληνα πρωθυπουργού στη Monde «έμοιαζε να αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει την Μέρκελ να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να δει άτακτο Grexit».

Οι βρετανικοί Financial Times από την πλευρά τους περιγράφουν ήπια την ίδια τη συνάντηση, αλλά επικαλούνται αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων και αναφέρουν ότι βάση της συνομιλίας ήταν ένα τεχνικό έγγραφο που είχε προετοιμάσει η Κομισιόν και στο οποίο θα μπορούσαν όλες οι πλευρές των πιστωτών να συμφωνήσουν. Το ΔΝΤ, σημειώνουν εμφανίζεται να κρατά σκληρή γραμμή.

«Οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι εάν βρισκόταν συμβιβασμός στο Βερολίνο, δεν θα χρησιμοποιείτο ως τελεσίγραφο προς την Αθήνα του τύπου «αυτό ή τίποτα», αλλά περισσότερο ως σχέδιο προς «γρήγορη απάντηση»» τονίζουν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το έγγραφο δεν περιείχε νέες παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα και πρόθεση των εταίρων είναι να το παρουσιάσουν αυτήν την εβδομάδα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η γαλλική Monde γράφει για τη «μίνι σύνοδο κρίσης για την Ελλάδα στο Βερολίνο», όπως λέει στον τίτλο της, πως στόχος ήταν «η εξεύρεση κοινή θέση των πιστωτών απέναντι στην Αθήνα».

«Όπως φαίνεται, οι πέντε συμμετέχοντες δεν έφτασαν σε συμφωνία» γράφει η γαλλική εφημερίδα, όμως Ολάντ και Μέρκελ «ασκούν ισχυρή πίεση για να υπάρξει πολύ γρήγορα συμφωνία». H εφημερίδα επίσης γράφει ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται το πιο αδιάλλακτο», σημειώνοντας πως μετά την τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, «ο Τσίπρας δεν ενεπλάκη στη συζήτηση τη Δευτέρα το βράδυ».

«Επείγουσα Σύνοδος στο Βερολίνο, αλλά χωρίς τον Τσίπρα» γράφει από την πλευρά της η ιταλική Repubblica. Η εφημερίδα περιορίζεται στο ότι «το Brussels Group, δηλαδή η πρώην τρόικα, γνωστοποίησε ότι καταρτίζει σχέδιο που προβλέπει εξοικονόμηση τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ένα σχέδιο που μοιάζει πολύ με τελεσίγραφο».

To ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο και στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε τεχνικό έγγραφο που είχε προετοιμάσει η Κομισιόν. «Δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο προς την Αθήνα, αλλά θα παρουσίαζε τις βασικές αρχές που θέλουν οι πιστωτές για συμφωνία» γράφει το ιταλικό πρακτορείο, που φαίνεται να βασίζεται στις αναφορές των FT.

H ισπανική El Pais αναφέρει πως «Μέρκελ, Ολάντ και η τρόικα σκοπεύουν να κλείσουν ένα σχέδιο για την Ελλάδα» και επικαλείται ανώνυμες πηγές που, επίσης, υποστηρίζουν πως «θα πρόκειται περισσότερο για μία πρόταση παρά για ένα τελεσίγραφο, παρά ένα «αυτό ή τίποτα»». «Για τη συμφωνία όμως αυτή θα πρέπει να πουν το «ναι» και αρκετά εθνικά Κοινοβούλια, όμως πάνω από όλα ο Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους Έλληνες για τα πλεονεκτήματά της, τη Βουλή, το κόμμα του και τέλος τους ψηφοφόρους, μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων που θα είναι αδύνατο να εκπληρωθούν» σημειώνει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024