Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσική μαύρη λίστα Ευρωπαίων αξιωματούχων εξοργίζει την ΕΕ

Ρωσική μαύρη λίστα Ευρωπαίων αξιωματούχων εξοργίζει την ΕΕ

Την έντονη αντίδρασή τους σε βάρος της Μόσχας εξέφρασαν οι Βρυξέλλες αλλά και μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ύπαρξη ρωσικής «μαύρης λίστας» με δεκάδες Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην ρωσική επικράτεια. Η λίστα φέρεται αρχικά να ήταν «εμπιστευτική», και η ΕΕ διαμαρτύρεται πως έχει καταρτιστεί «αδιαφανώς και αυθαίρετα». Υπερασπίζεται η Ρωσία την στάση της ως απάντηση στις κυρώσεις.

Την έντονη αντίδρασή τους σε βάρος της Μόσχας εξέφρασαν οι Βρυξέλλες αλλά και μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ύπαρξη ρωσικής «μαύρης λίστας» με δεκάδες Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην ρωσική επικράτεια. Η λίστα φέρεται αρχικά να ήταν «εμπιστευτική», και η ΕΕ διαμαρτύρεται πως έχει καταρτιστεί «αδιαφανώς και αυθαίρετα».

Υπερασπίζεται η Ρωσία την στάση της ως απάντηση στις κυρώσεις με φόντο την ουκρανική κρίση.

H ύπαρξη της λίστας έπεσε στην αντίληψη της ΕΕ όταν γερμανός αξιωματούχος, ο χριστιανοδημοκράτης Καρλ-Γκέρογκ Βέλμαν, είχε «αποκλειστεί» στις αρχές της εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Μόσχας επειδή δεν του επετράπη η είσοδος.

Αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Βερολίνο, το οποίο με τη σειρά του αντέδρασε έντονα καλώντας τον ρώσο πρέσβη.

Η λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται 89 ονόματα, παραδόθηκε σύμφωνα με το Reuters στις ευρωπαϊκές αρχές αυτήν την εβδομάδα.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση ότι, αφού παραδόθηκε η λίστα, «δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για τη νομική της βάση, τα κριτήριά της και τη διαδικασία των [σχετικών] αποφάσεων».

«Θεωρούμε αυτό το μέτρο εντελώς αυθαίρετο και αδικαιολόγητο» τόνισε, υπογραμμίζοντας την «απουσία διαφάνειας».

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις από διάφορα κράτη μέλη: Ο γερμανός ΥΠΕΞ (που βρίσκεται μάλιστα στην Ουκρανία) ανέφερε ότι η κίνηση της ρωσικής πλευράς «δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνη», ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι η λίστα «δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο» ενώ η σουηδή ΥΠΕΞ τόνισε πως η λίστα «δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης που επικαλείται το ρωσικό Interfax υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν «απάντηση στην εκστρατεία κυρώσεων» από την ευρωπαϊκή πλευρά, με φόντο την ουκρανική κρίση.

Μετά από αίτημα της ευρωπαϊκής πλευράς, υποστήριξε, η λίστα παραδόθηκε «εμπιστευτικά» στις ευρωπαϊκές αρχές. Επέρριψε δε την ευθύνη της σημερινής έντασης στην ευρωπαϊκή πλευρά, ρωτώντας «αν οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τη λίστα για να προφυλάξουν τους αξιωματούχους που αφορά από άβολες καταστάσεις ή για να διοργανώσουν νέο πολιτικό σόου». Ανάλογη λίστα, είπε, υπάρχει και για τις ΗΠΑ.

Το ποιοι βρίσκονται στη λίστα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως.

Σύμφωνα όμως το Reuters και τη φινλανδική τηλεόραση YLE που επικαλούνται γνώση του περιεχομένου της, πρόκειται για αρκετούς αξιωματούχους κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες κρατούν κατά κανόνα αυστηρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα.

Στη λίστα όμως φέρεται να βρίσκονται και ονόματα όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Βρετανικής Κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο Γκι Φερχόφστατ, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αλλά και ένας Έλληνας, ο Θ.Μαργέλλος που αναφέρεται ως συνιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας IJPartners. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στην τελική ευθεία για το Euro 2024

Σε έναν μήνα αρχίζει η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την σέντρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024