Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Mια ανάσα από την Παλμύρα βρίσκονται οι τζιχαντιστές

Mια ανάσα από την Παλμύρα βρίσκονται οι τζιχαντιστές

Σε απόσταση αναπνοής (μόλις 2χλμ) από την προστατευόμενη από την UNESCO πόλη της Παλμύρας βρίσκονται οι τζιχανιστές και η διεθνής κοινότητα εκφράζει ήδη ανησυχίες ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ.

Σε απόσταση αναπνοής από την προστατευόμενη από την UNESCO πόλη της Παλμύρας βρίσκονται οι τζιχανιστές και η διεθνής κοινότητα εκφράζει ήδη ανησυχίες ότι θα επαναληφθούν οι καταστροφές του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Ιράκ.
{{{ map }}}
Ο διευθυντής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλακαρίμ, επισήμανε ότι οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν καταστρέψει στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, απέχουν μόλις 2χλμ από την Παλμύρα.

Η πόλη έχει την «ατυχία» να βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο: μεταξύ της Δαμασκού και της Ντέιρ αλ Ζουρ, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα αερίου.

Ήδη, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Ταντμούρ, η οποία βρίσκεται κοντά στην Παλμύρα, αφήνοντας πίσω τους τη γνωστή φρίκη: νεκρούς και αποκεφαλισμένους.

«Ανησυχώ πολύ από τις πληροφορίες που φτάνουν από την Παλμύρα. Πρέπει να την σώσουμε. Καλώ όλες τις εμπόλεμες πλευρές να προστατεύσουν την Παλμύρα και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την καταστροφή της» τόνισε η πρόεδρος της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα σε μήνυμα που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τοποθεσία αυτή, που είναι χαρακτηρισμένη ως θησαυρός Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, έχει λεηλατηθεί κατά τα τέσσερα χρόνια του εμφυλίου στη Συρία μολονότι είναι «αναντικατάστατος θησαυρός για τον συριακό λαό και για όλο τον κόσμο» υπογράμμισε η Μπόκοβα από το Κάιρο, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε διάσκεψη που οργανώνει η Αίγυπτος με αντικείμενο την προστασία των αρχαιοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Η ιστορική αξία της Παλμύρας (240χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού) είναι ανεκτίμητη, καθώς φιλοξενεί τα ερείπια μιας μεγάλης πόλης, μιας από τις σημαντικότερες εστίες πολιτισμού του αρχαίου κόσμου.

Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει τα ελληνορωμαϊκά στοιχεία με τις ντόπιες παραδόσεις και με επιρροές από την Περσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα

LIVE: Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μαρία Σάκκαρη – Ανχελίνα Καλίνινα για τη φάση των «32» του ATP Masters 1000 της Ρώμης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024