Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άμπε: «Βαθιά μεταμέλεια» για την Ιαπωνία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Άμπε: «Βαθιά μεταμέλεια» για την Ιαπωνία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε τη «βαθιά του μεταμέλεια» για τον ρόλο της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια ιστορική ομιλία ενώοιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο ίδιος αναγνώρισε και τον πόνο που σκόρπισε η χώρα του εκείνη την περίοδο γενικότερα στους λαούς της Ασίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε τη «βαθιά του μεταμέλεια» για τον ρόλο της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ομιλία του στο αμερικάνικο Κογκρέσο. Παράλληλα, διακήρυξε την ανάδυση της χώρας του ως παγκόσμιου πρωταγωνιστή σε θέματα ασφαλείας έναντι της Κίνας.

Ο Άμπε, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα το Μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα:

«Με βαθιά μεταμέλεια στην καρδιά μου, στάθηκα εκεί προσευχόμενος σιωπηλά για αρκετή ώρα».

«Αγαπημένοι φίλοι, εκ μέρους της Ιαπωνίας και του λαού της, εκφράζω ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια για τους αμερικανούς που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ενώπιον γερουσιαστών και βουλευτών, για να εισπράξει ένα θερμό χειροκρότημα.

Ο Άμπε αναγνώρισε ακόμα ότι η Ιαπωνία σκόρπισε πόνο και στους λαούς της Ασίας.

Σημειώνεται ότι την ομιλία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας παρακολούθησε και μια Κορεάτισσα που είχε χρησιμοποιηθεί ως σκλάβα του σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η γιαγιά Λι προσεκλήθη από τον κ. Χόντα στην κοινή συνεδρίαση (των δύο σωμάτων) του Κογκρέσου σήμερα» δήλωσε η Σάμι Λόρι, αντιπρόεδρος του Συνασπισμού της Ουάσινγκτον για τα θέματα που σχετίζονται με τις «γυναίκες ανακούφισης», όπως αποκαλούνταν στην Ιαπωνία τα θύματα.

Πάντως, ο Άμπε, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά και οι διεθνείς ανταποκριτές, δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώπιον του Κογκρέσου.

Ήταν η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μιλούσε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024