Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σικελία: Συνελήφθη ο καπετάνιος-διακινητής, για 800 νεκρούς μιλά ο ΟΗΕ

Σικελία: Συνελήφθη ο καπετάνιος-διακινητής, για 800 νεκρούς μιλά ο ΟΗΕ

Δύο άνδρες μεταξύ των επιζώντων από το ναυάγιο στον Κόλπο της Σικελίας συνέλαβαν οι ιταλικές Αρχές, θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για την τραγωδία: Πρόκειται για έναν Τυνήσιο που θεωρείται ο καπετάνιος του σκάφους και έναν Σύριο, που εκτελούσε χρέη «υποπλοίαρχου». Bάσει των αναφορών από τους επιζώντες, ο ΟΗΕ εκτιμά πλέον πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται στους 800, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Το ναυάγιο προκλήθηκε πέραν της μετατόπισης βάρους και από σύγκρουση του αλιευτικού με το εμπορικό King Jacob που είχε καταφθάσει για βοήθεια.

Δύο άνδρες μεταξύ των επιζώντων από το ναυάγιο στον Κόλπο της Σικελίας συνέλαβαν οι ιταλικές Αρχές, θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για την τραγωδία: Πρόκειται για έναν Τυνήσιο που θεωρείται ο καπετάνιος του σκάφους και έναν Σύριο, που εκτελούσε χρέη «υποπλοίαρχου».

Βάσει των αναφορών από τους επιζώντες, ο ΟΗΕ εκτιμά πλέον πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται στους 800, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Παράλληλα γίνεται γνωστό από την εισαγγελία της Κατάνια ότι το ναυάγιο προκλήθηκε πέραν της μετατόπισης βάρους (καθώς οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν μαζί στη μία πλευρά βλέποντας ότι ήλθε βοήθεια) και σε σύγκρουση του αλιευτικού στο οποίο επέβαιναν με το πορτογαλικό εμπορικό πλοίο King Jacob που είχε καταφθάσει για να τους σώσει.

Η σύγκρουση ενδέχεται να προήλθε από επικίνδυνο ελιγμό του καπετάνιου, δεδομένου ότι το King Jacob είχε συμμετάσχει και άλλες φορές με επιτυχία σε επιχειρήσεις διάσωσης υπό το συντονισμό του ιταλικού Λιμενικού και το προσωπικό του είναι έμπειρο, όπως επισημαίνει η Repubblica.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, που βρίσκονται στην Κατάνια, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες πολλαπλής ανθυρωποκτονίας, σύμφωνα με την οικεία εισαγγελία. Το κατηγορητήριο συμπληρώνουν η συνέργεια σε διακίνηση προσώπων και το ναυάγιο.

Οι 27 από τους 28 επιζώντες έφτασαν στην Κατάνια τη νύχτα προς Τρίτη. O τελευταίος, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι άσχημη, είχε ήδη μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο. Οι 24 σοροί που είχαν περισυλλεχθεί είχαν μεταφερθεί στη Μάλτα και αναμένονται στη συνέχεια επίσης να μεταφερθούν στην Κατάνια.Με την άφιξη του σκάφους που μετέφερε τους επιζώντες στο ιταλικό λιμάνι, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συνέλεξαν μαρτυρίες των περισσότερων εξ αυτών. Βάσει των όσων μεταφέρουν, θεωρείται ότι ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται κοντά στους 800.

Ο αριθμός είναι υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων του ΟΗΕ για 700 θύματα, αν και χαμηλότερος από τους πλέον των 900 που είχε ακουστεί βάσει της μαρτυρίας ενός επιζώντα (με καταγωγή από το Μπανγκλαντές).

Αρκετοί ανέφεραν επίσης, όπως είχε ακουστεί ήδη από τη Δευτέρα, πως αριθμός μεταναστών βρίσκονταν στο αμπάρι. Οι μαρτυρίες μιλούν και για αρκετά παιδιά πάνω στο σκάφος. Οι δύο συλληφθέντες υποδείχθηκαν ως ο καπετάνιος και ο βοηθός τους από τους υπόλοιπους επιζώντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024