Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Οργισμένος ο Λευκός Οίκος με τον Νετανιάχου και δεν το κρύβει

«Δεν μπορούμε απλά να προσποιηθούμε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ» δηλώνει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα καθιστώντας σαφές ότι παραμένει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ παρά τη μετεκλογική απόπειρα του Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποβαθμίσει την  «αποκήρυξη» της λύσης των δύο κρατών. Ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου ήταν «πολύ ανησυχητικές», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αντίθεση της Ουάσινγκτον στην επέκταση του εβραϊκού εποικισμού.

«Δεν μπορούμε απλά να προσποιηθούμε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ» δηλώνει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα καθιστώντας σαφές ότι παραμένει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ παρά τη μετεκλογική απόπειρα του Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποβαθμίσει την «αποκήρυξη» της λύσης των δύο κρατών.

Ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου ήταν «πολύ ανησυχητικές», επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αντίθεση της Ουάσινγκτον στην επέκταση του εβραϊκού εποικισμού -την οποία ο Νετανιάχου επίσης προεκλογικά υποσχέθηκε.

Ο Ντένις Μακντόνα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει τη δέσμευσή της προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών, την οποία, όπως υπογράμμισε, η Ουάσινγκτον θεωρεί την καλύτερη ελπίδα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ξεκαθάρισε ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να είναι ενοχλημένος από τις δηλώσεις που έκανε ο Νετανιάχου μία ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είπε πως δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος όσο βρίσκεται στην εξουσία.

«Οι ΗΠΑ έχουν καταναλώσει πολλή ενέργεια για τον στόχο αυτό» ανέφερε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου σε ομιλία του στην αμερικανοεβραϊκή, φιλελεύθερη οργάνωση J Street. «Γι’ αυτό τον λόγο οι δηλώσεις του [Ισραηλινού] πρωθυπουργού […] ήταν τόσο ανησυχητικές» προσέθεσε.

«Δεν μπορούμε απλώς να υποκριθούμε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ» υπογράμμισε.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ εναντίον της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών σε περιοχές που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι, ένα από τα πιο σοβαρά σημεία τριβής μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

Δήλωσε ότι «πρέπει να τερματιστεί μια κατοχή που διαρκεί σχεδόν 50 χρόνια» στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στις εποικιστικές δραστηριότητες, καθώς υπονομεύουν την προοπτική ειρήνευσης», επεσήμανε.

Η ομιλία του Μακντόνα προκάλεσε τις επευφημίες των μελών της J Street.

Η οργάνωση αυτή δεν υποστήριζε τον Νετανιάχου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ και επέκρινε σφοδρά τόσο την αλλαγή στάσης του σε ό,τι αφορά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και τις δηλώσεις του με τις οποίες κατηγόρησε τους αριστερούς αντιπάλους του ότι καλούν τους Άραβες Ισραηλινούς να ψηφίσουν μαζικά για να χάσει τις εκλογές -δηλώσεις τις οποίες είχε επίσης επικρίνει ο Λευκός Οίκος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024