Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάχες και πρωτοφανή επεισόδια στα εγκαίνια του Πύργου της ΕΚΤ

Μάχες και πρωτοφανή επεισόδια στα εγκαίνια του Πύργου της ΕΚΤ

Σε οδομαχίες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, στο περιθώριο του Blockupy, έχει εξελιχθεί η ένταση που κυριαρχούσε ήδη από το ξημέρωμα στην Φρανκφούρτη την ημέρα των εγκαινίων του νέου Πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Η αστυνομία έχει κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού και έχει θέσει υπό κράτηση 350 άτομα, ενώ τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από το πρωί με κάψιμο περιπολικών. Βίντεο, φωτορεπορτάζ.

Σε οδομαχίες μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, στο περιθώριο του Blockupy, έχει εξελιχθεί η ένταση που κυριαρχούσε ήδη από το ξημέρωμα στην Φρανκφούρτη την ημέρα των εγκαινίων του νέου Πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Η αστυνομία έχει κάνει χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού και έχει θέσει υπό κράτηση 350 άτομα.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχε διασταύρωση γύρω από τον Πύργο της ΕΚΤ χωρίς απομεινάρια καμένων οδοφραγμάτων ή κάδων. Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, με αποκλεισμένους δρόμους, οδοφράγματα και έντονη παρουσία της αστυνομίας από το βράδυ. Ομάδες διαδηλωτών του Blockupy είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες να στήσουν τον χώρο συγκέντρωσης σε σημείο κοντά στη νέα έδρα της ΕΚΤ. To Blockupy έχει αποκλείσει την γέφυρα Φλόσερ στον Μάιν, απέναντι από τον νέο Πύργο και το «παρών» έχουν δώσει υποστηρικτές του κινήματος και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Νέο σημείο έντασης είχε γίνει το μεσημέρι έγινε η Οδός Χάναουερ, ανατολικά του Πύργου, όπου η αστυνομία είχε περικυκλώσει από νωρίτερα ομάδα διαδηλωτών, στην πλειονότητά τους Ιταλών.

Eίχαν προγραμματιστεί δύο διαφορετικές πορείες, μία του συνδικάτου DGB το μεσημέρι από τον σιδηροδρομικό σταθμό στον Πύργο της ΕΚΤ και δεύτερη του Blockupy από την Όπερα στις 17:00 με προορισμό το δημαρχείο -ωστόσο, εξαιτίας της κατάστασης, είναι αβέβαιο εάν θα πραγματοποιηθούν.

To κίνημα του Blockupy επέρριψε την ευθύνη των επεισοδίων στην αστυνομία, καταλογίζοντάς της ανάπτυξη δυνάμεων «με σενάριο εμφυλίου πολέμου, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως πρόκληση». Από την πλευρά της, η αστυνομία είχε ήδη από νωρίς μιλήσει για «πολύ επιθετικό κλίμα» απέναντί της.

Περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων στην ΕΚΤ, η αστυνομία ανακοίνωσε πως έθεσε υπό κράτηση «περίπου 350 άτομα» για επεισόδια και βανδαλισμούς. {{{ map }}}

Ήδη το ξημέρωμα της Τετάρτης ξεκίνησε η ένταση: Διαδηλωτές πυρπόλησαν περιπολικά σε αστυνομικό τμήμα (κοντά στην Κονστάνμπλερβαχε) και προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Αψιμαχίες με τους αστυνομικούς είχαν σημειωθεί αρχικά και στην Πλατεία της Όπερας, με την αστυνομία να μιλά για έναν αστυνομικό ελαφρά τραυματία από πέτρα. Σχετικά μικρής έκτασης ζημιές, με σπασμένες στάσεις λεωφορείων, αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία.

Αρκετά θαρραλέοι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε άλλον ουρανοξύστη (τον Skyper) και κρέμασαν πανό «ο καπιταλισμός σκοτώνει»:

Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδες της Πυροσβεστικής δέχθηκαν επίθεση με πέτρες (στην Πλατεία Ντάντσιχ) και αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους. Οι πρώτες φωτιές είχαν τεθεί σε κάδους απορριμμάτων.




Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024