Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Καπιτώλιο για το σαμποτάζ των Ρεπουμπλικανών επί του Ιράν

Πόλεμος στο Καπιτώλιο για το σαμποτάζ των Ρεπουμπλικανών επί του Ιράν

Οργή στην Ουάσινγκτον προκαλεί η ανοικτή επιστολή των Ρεπουμπλικανών για το ζήτημα του Ιράν, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λένε πως ό,τι κι αν κάνει ο νυν πρόεδρος θα βρίσκεται στον αέρα επειδή εκείνοι θα μπορούν να το ανακαλέσουν. Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιδρά με σαρκασμό ενώ ακόμη πιο οργισμένη είναι η απάντηση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που αποτιμά την επιστολή ως «κατώτερη του κύρους του Κογκρέσου».

Οργή στην Ουάσινγκτον προκαλεί η ανοικτή επιστολή των Ρεπουμπλικανών για το ζήτημα του Ιράν, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λένε πως ό,τι κι αν κάνει ο νυν πρόεδρος θα βρίσκεται στον αέρα επειδή εκείνοι θα μπορούν να το ανακαλέσουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιδρά με σαρκασμό ενώ ακόμη πιο οργισμένη είναι η απάντηση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που αποτιμά την επιστολή ως «κατώτερη του κύρους του Κογκρέσου».

Η κίνηση της επιστολής, την οποία υπογράφουν πάνω από 40 ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, σχετικοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να προκύψει στις -δύσκολες και αβέβαιου αποτελέσματος- συνομιλίες με την Τεχεράνη, καθώς λέει εμμέσως πλην σαφώς πως η παρούσα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο θα μπορεί να την ακυρώσει: «Ο Ομπάμα θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2017, οι περισσότεροι από εμάς θα βρίσκονται στις θέσεις του» λέει χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Μπαράκ Ομπάμα περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει «κάπως ειρωνικό το ότι κάποια μέλη του Κογκρέσου θέλουν να συνασπιστούν με τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν», τορπιλίζοντας τις διαπραγματεύσεις. «Είναι ασυνήθιστος συνασπισμός» είπε με νόημα.

Ακόμη σκληρότερες ήταν οι αναφορές του «νούμερο 2» στο Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως η επιστολή «στέλνει το πιο παραπλανητικό μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς ότι ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

«Το μήνυμα είναι τόσο λανθασμένο όσο και επικίνδυνο» λέει ο αντιπρόεδρος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η επιστολή είναι «κατώτερη του κύρους ενός θεσμού που τιμώ».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε χαρακτηρίστει την ρεπουμπλικανική επιστολή «συνέχιση της μικροκομματικής στρατηγικής […] με στόχο την υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου».

Το ζήτημα προστίθεται στην πρόσκληση που είχαν απευθύνει οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο για τον κίνδυνο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τις ημέρες μάλιστα που οι διαβουλεύσεις των «Έξι» βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο.

Και μόνο το ότι ο Νετανιάχου είχε σταθεί στο βήμα ήταν, πρωτίστως, αμφισβήτηση του Ομπάμα από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024