Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάβρος κατά του Ιράν ο Νετανιάχου από το βήμα του Κογκρέσου

Λάβρος κατά του Ιράν ο Νετανιάχου από το βήμα του Κογκρέσου

Σκληρός, όπως άλλωστε αναμενόταν, έναντι του Ιράν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. «Το Ιράν στηρίζει την παγκόσμια τρομοκρατία και απειλεί την ειρήνη» σημείωσε, ενώ προειδοποίησε ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά θα ανοίξει το δρόμο στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας από την Τεχεράνη.

Σκληρός, όπως άλλωστε αναμενόταν, έναντι του Ιράν εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, μια ομιλία που προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και εντάσεις. «Το Ιράν στηρίζει την παγκόσμια τρομοκρατία και απειλεί την ειρήνη» σημείωσε.

To καθεστώς του Ιράν θα είναι πάντοτε εχθρός της Αμερικής, συνέχισε ο ισραηλινός πολιτικός, διαχωρίζοντας σε κάθε περίπτωση τυχόν «διάθεση» της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να μπει τέλος στη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

«Η μάχη του Ιράν κατά των τζιχαντιστών δεν το κάνει αυτόματα φίλο των ΗΠΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επικριτικός εμφανίστηκε και έναντι των διαπραγματεύσεων της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι ακόμα και οι επιθεωρητές δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις παραβιάσεις από πλευράς Τεχεράνης.

«Το Ιράν παίζει κρυφτούλι με τους επιθεωρητές. Οποιαδήποτε συμφωνία θα σημάνει σοβαρότατες παραχωρήσεις προς το καθεστώς, θα είναι ένα βήμα προς την απόκτηση από πλευράς Ιράν πυρηνικής βόμβας» προειδοποίησε.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την άποψη ότι «ακόμα και μια κακή συμφωνία με το Ιράν είναι προτιμότερη από το να μην υπάρχει συμφωνία, καθότι η εναλλακτική είναι η σύρραξη», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι η εναλλακτική σε μια κακή συμφωνία, είναι «μια καλύτερη συμφωνία».

Για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να κινηθεί στην περίπτωση του Ιράν, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση «σε ένα ευάλωτο καθεστώς», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε εμμέσως και στις επικρίσεις που δέχθηκε -κυρίως από τον Λευκό Οίκο-για την παρουσία του στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες μόλις μέρες προτού διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα του.

«Λυπάμαι που ορισμένοι δίνουν πολιτικό χαρακτήρα στην επίσκεψή μου. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μου» είπε.

Πάντως, όπως μετέδωσε το CNN, τουλάχιστον 50 βουλευτές από τους Δημοκρατικούς απουσίαζαν από την αίθουσα την ώρα της ομιλίας του. Κατά τα άλλα, ο Νετανιάχου χειροκροτήθηκε θερμά, τόσο κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια, όσο και σε διάφορα σημεία της ομιλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας να απευθυνθεί στο Σώμα, χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο.

Η αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Άμεση ήταν η αντίδραση κυβερνητικών αξιωματούχων στα όσα είπε ο Νετανιάχου. Αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι ο «Νετανιάχου απέτυχε να προσφέρει εναλλακτική στην προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ιράν.

«To να απαιτεί την απόλυτα συνθηκολόγηση του Ιράν δεν είναι σχέδιο. Καμία χώρα δεν θα στήριζε τις ΗΠΑ σε ένα τέτοιο σχέδιο. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης» συνέχισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024