Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα της αλήθειας για την ανατολική Ουκρανία

Η ώρα της αλήθειας για την ανατολική Ουκρανία

Μετά από τις πολύμηνες συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.300 ζωές και έχουν κάνει χάσμα την απόσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όλος ο κόσμος κοιτάζει την Κυριακή την ανατολική Ουκρανία: Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και η συμφωνία στην οποία με δυσκολίες έφτασαν οι «τέσσερις» στο Μινσκ περνά τη δοκιμασία του πυρός. Οι συγκρούσεις είχαν συνεχιστεί με σφοδρότητα μέχρι και τις τελευταίες ώρες, και το Κίεβο προειδοποιεί πως αν δεν τηρηθεί η παύση πυρός, θα απαντήσει με κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Μετά από τις πολύμηνες συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.300 ζωές και έχουν κάνει χάσμα την απόσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, όλος ο κόσμος κοιτάζει την Κυριακή την ανατολική Ουκρανία: Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και η συμφωνία στην οποία με δυσκολίες έφτασαν οι «τέσσερις» στο Μινσκ περνά τη δοκιμασία του πυρός.

Οι συγκρούσεις είχαν συνεχιστεί με σφοδρότητα μέχρι και τις τελευταίες ώρες, και το Κίεβο προειδοποιεί πως αν δεν τηρηθεί η παύση πυρός, θα απαντήσει με κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν την έναρξη της εκεχειρίας, οι συγκρούσεις μαίνονταν γύρω από το Ντεμπάλτσεβε -τον έλεγχο του οποίου θέλουν οι φιλορώσοι- αλλά και το Αρτεμίβσκ.

Το Ντεμπάλτσεβε θα γίνει σίγουρα ένα από τα επίκεντρα του ενδιαφέροντος, καθώς εκεί η κατάσταση θα είναι πιο εύφλεκτη. Η συμφωνία για εκεχειρία δεν έχει καταλήξει σε σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο πλευρών, και ιδιαίτερα όσον αφορά την περιοχή γύρω από το Ντεμπάλτσεβε.

Το Σάββατο, ο αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο Τζέφρι Πιάτ ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν οχήματα και διμοιρίες σε περιοχή κοντά στην πόλη που ανέφερε πως δεν ήταν των αυτονομιστών αλλά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία πάγια αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν παρουσία στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε πως εάν η εκεχειρία δεν τηρηθεί -όπως έχει γίνει με όλες τις προηγούμενες- το Κίεβο θα εξετάσει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

«Σε αυτήν την περίπτωση, ο στρατιωτικός νόμος δεν θα κηρυσσόταν μόνο στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα», είπε ο ουκρανός πρόεδρος το Σάββατο.

Επτά ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στρατού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η Στεφανί Φραπάρ θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος

Η κορυφαία διαιτητής, Στεφανί Φραπάρ θα είναι αυτή που θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024