Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Ανοίγει πάλι ο «φάκελος Νίσμαν» με το βλέμμα στην πρόεδρο

Αργεντινή: Ανοίγει πάλι ο «φάκελος Νίσμαν» με το βλέμμα στην πρόεδρο

Νέα τροπή πήρε το «θρίλερ Νίσμαν» στην Αργεντινή, καθώς ένας άλλος εισαγγελέας αποφάσισε να εξετάσει τις καταγγελίες που έκανε ο νεκρός εισαγγελέας Νίσμαν περί ανάμειξης της προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών στην προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν οι ιρανοί δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άιρες, το 1994. Ως αντάλλαγμα, θα ενισχύονταν οι εμπορικές σχέσεις Αργεντινής-Ιράν.

Νέα τροπή πήρε το «θρίλερ Νίσμαν» στην Αργεντινή, καθώς ένας άλλος εισαγγελέας αποφάσισε να εξετάσει τις καταγγελίες που έκανε ο νεκρός εισαγγελέας Νίσμαν περί ανάμειξης της προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών στην προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν οι ιρανοί δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Άιρες, το 1994.

Για την υπόθεση, ο νεκρός εισαγγελέας Νίσμαν φέρεται να ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ένταλμα σύλληψης της προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και ενός ακόμα κυβερνητικού στελέχους.

Με την κίνησή του αυτή, ο εισαγγελέας Χεράρδο Πολισίτα, αποφάσισε να «πιάσει» την υπόθεση από το σημείο που την άφησε ο Νίσμαν, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, καθώς για την ώρα δεν προτίθεται να καλέσει την Φερνάντες για κατάθεση. Θα εξετάσει την υπόθεση και στη συνέχεια θα αποφανθεί για τα περαιτέρω.

Ο Νίσμαν επρόκειτο να καταθέσει στις 20 Ιανουαρίου στο Κογκρέσο ντοκουμέντα που θα αποδείκνυαν -όπως ο ίδιος υποστήριζε- ότι η πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών παρεμπόδισαν την έρευνα για την εμπλοκή του Ιράν στην βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κέντρου (ΑΜΙΑ) το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα La Nacion μεταφέρει τα όσα θα έλεγε ο Νίσμαν: «Το εγκληματικό σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2011, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Τίμερμαν ταξίδεψε στη Συρία για να συναντηθεί μυστικά με τον ιρανό ομόλογό του, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Στον ιρανό αξιωματούχο θα μετέφερε την απόφαση της Αργεντινής να βάλει στο αρχείο την υπόθεση και οποιαδήποτε αξίωση της Αργεντινής, ώστε να υπάρξει διμερής προσέγγιση και πλήρης αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων.»

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα «κουκούλωνε» την υπόθεση για πάρει ιρανικό πετρέλαιο και να πωλήσει αργεντινό σιτάρι.

Λίγες ώρες προτού καταθέσει, τη νύχτα της 19ης Ιανουαρίου, ο εισαγγελέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Το διαμέρισμα ήταν κλειδωμένο με το κλειδί στην πόρτα.

Η τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό κέντρο της αργεντινής πρωτεύουσας (στη χώρα ζει μια από τις πολυπληθέστερες εβραϊκές κοινότητες του κόσμου) εξακολουθεί να συγκλονίζει, αλλά και να βασανίζει την χώρα, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει ακόμα καθίσει στο εδώλιο.

Το 2004 ο τότε πρόεδρος της χώρας (σύζυγος της νυν προέδρου) διόρισε τον εισαγγελέα Νίσμαν ως αρμόδιο να ερευνήσει τα γεγονότα. Ο Νίσμαν κατηγορούσε το Ιράν ότι κρυβόταν πίσω από την επίθεση, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων ιρανών αξιωματούχων. Το Ιράν αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Πριν από δύο χρόνια, η νυν πρόεδρος πέρασε από το Κογκρέσο νόμο, ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετείχαν αξιωματούχοι από την Αργεντινή και το Ιράν. Στόχος, η διερεύνηση της υπόθεσης, η ανάκριση των υπόπτων επί ιρανικού εδάφους.

Η συμφωνία αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα. Αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματική, ενώ ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ αφού ούτε το Ιράν την ενέκρινε.

Ο θάνατός του Νίσμαν προκάλεσε κύματα διαμαρτυρίας στην Αργεντινή, τα οποία είχαν ως αφετηρία τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι έρευνες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του συνεχίζονται. Τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε η θεωρία της αυτοκτονίας, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκε γενετικό υλικό ενός ακόμα ατόμου, το οποίο εξετάζεται.

Τι απαντά η κυβέρνηση

«Πρόκειται για κίνηση αποσταθεροποίησης» ήταν το σχόλιο του γενικού γραμματέα της προεδρίας, Ανίμπαλ Φερνάντες, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του εισαγγελέα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κίνηση δεν έχει νομική αξία και ότι το μόνο που προκαλεί είναι «φασαρία» στην κοινωνία.

Αλλά και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Pagina12 αφήνει αιχμές για τη σπουδή της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι ο εισαγγελέας ασχολείται με την «ασυνήθιστη καταγγελία του Νίσμαν», αφήνοντας εκτός, όπως εξηγεί, τον βασικό πυρήνα της κατηγορίας.

Η εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο στοιχείο περί άρσης του «κόκκινου συναγερμού» από την Interpol (ώστε να μην συλληφθούν οι ιρανοί), πράγμα που διέψευσαν αρμόδιοι της διεθνούς υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση της Φερνάντες είχε από την πρώτη στιγμή απορρίψει τις καταγγελίες του Νίσμαν, σημειώνοντας ότι η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν, καθότι δεν είναι σε θέση να το διυλίσει.

Όσο για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αυτές έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του νόμου για την ανεξάρτητη επιτροπή.

Αλλά και η ίδια η Κριστίνα Φερνάντες, σε μήνυμά της, μέσω Facebook, υποστήριξε ότι ο Νίσμαν υπήρξε θύμα σε όλη αυτή την υπόθεση, στο πλαίσιο μιας γενικότερης επιχείρησης κατά της κυβέρνησής της. «Του φύτεψαν ψεύτικα στοιχεία. Τον χρησιμοποίησαν ζωντανό και τον χρειάζονταν νεκρό. Τόσο τρομερό και θλιβερό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ – Τσέλσι 2-3: Νίκη των «μπλε», έχουν σωθεί ουσιαστικά οι γηπεδούχοι

Η Τσέλσι νίκησε με ανατροπή στην ανατροπή 3-2 τη Νότιγχαμ που ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την παραμονή της μετά την ήττα της Λούτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024