Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μια ανάσα από αεροπορική βάση με αμερικανούς πεζοναύτες οι τζιχαντιστές

Μια ανάσα από αεροπορική βάση με αμερικανούς πεζοναύτες οι τζιχαντιστές

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικότερης πόλης του Ιράκ, της Αλ Μπαγκντάντι, και απειλούν αεροπορική βάση όπου αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν ιρακινούς στρατιώτες. Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι κρατά άραβα ισραηλινό, ο οποίος εργαζόταν για τη Μοσάντ. Το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικότερης πόλης του Ιράκ, της αλ Μπαγκντάντι, και απειλούν αεροπορική βάση όπου αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν ιρακινούς στρατιώτες.
{{{ map }}}
Η αλ Μπαγκντάνι, που απέχει 85χλμ βορειοδυτικά του Ραμάντι, στην επαρχία Άνμπαρ, πολιορκείτο επί μήνες από τους ισλαμιστές.

«Το 90% της περιφέρειας Αλ Μπαγκντάνι βρίσκεται υπό τον έλεγχο» των τζιχαντιστών, είπε στο Reuters ο διοικητής της περιοχής.

Νωρίτερα, οι ισλαμιστές είχαν επιτεθεί στην πόλη από δύο σημεία και στη συνέχεια προωθήθηκαν προς το κέντρο της.

Μια άλλη ομάδα επιτέθηκε στην ισχυρά φρουρούμενη αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, που απέχει 5χλμ στα νοτιοδυτικά της πόλης, αλλά δεν κατάφερε να την καταλάβει.

Στη βάση αυτή, η οποία έχει δεχτεί επίθεση με όλμους τουλάχιστον μία φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου 320 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν τους άνδρες της Ιρακινής 7ης Ταξιαρχίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν θύματα και πόσα από τις μάχες στην Αλ Μπαγκντάντι. Οι περισσότερες πόλεις της επαρχίας Άνμπαρ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το περασμένο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι κρατά όμηρο έναν άραβα ισραηλινό, ο οποίος παρίστανε τον τζιχαντιστή, αλλά πραγματοποιούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Μοσάντ.

Πάντως, τόσο το Ισραήλ όσο και η οικογένειά του αρνούνται τους ισχυρισμούς των τζιχαντιστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024