Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύναμη ταχείας δράσης στην ανατολική Ευρώπη δημιουργεί το ΝΑΤΟ

Δύναμη ταχείας δράσης στην ανατολική Ευρώπη δημιουργεί το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι «κέντρα διοίκησης» σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Πάντως, στους κόλπους του ΝΑΤΟ εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις για το θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. 

Το ΝΑΤΟ ενέκρινε την ενίσχυση των δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι «κέντρα διοίκησης» σε περιοχές κοντά στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία δέχτηκαν να είναι οι πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δύναμη, την «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η δύναμη θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση το 2016.

«Αποφασίσαμε ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αποτελείται από μια χερσαία ταξιαρχία περίπου 5.000 ανδρών», οι οποίοι θα υποστηρίζονται από την αεροπορία, το ναυτικό αλλά και από εδικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε αμέσως έξι πολυεθνικά κέντρα διοίκησης στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Εάν συμβεί μια νέα κρίση, θα διασφαλίζουν ότι οι εθνικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα είναι σε θέση να δρουν συντονισμένα εξ αρχής» εξήγησε.

Αυτά τα κέντρα διοίκησης θα καταστήσουν ευκολότερη την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας αντίδρασης και ταυτόχρονα θα στηρίζουν και τον σχεδιασμό της συλλογικής άμυνας και θα βοηθούν στο συντονισμό των στρατιωτικών ασκήσεων, κατέληξε.

Ρήγμα για το θέμα της Ουκρανίας

Πάντως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό, αφήνοντας να διαφανεί ένα διατλαντικό ρήγμα, το οποίο πιθανόν θα μεγεθυνθεί αν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να προχωρήσει στην αποστολή θανατηφόρου εξοπλισμού στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζητά επίμονα από τα κράτη-μέλη του NATO να στείλουν όπλα στη χώρα του.

Η αποστολή «περισσότερων όπλων σε αυτή την περιοχή δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση και δεν θα τερματίσει τα δεινά που υπομένει ο πληθυσμός» σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χρειάζεται να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στους αυτονομιστές και στη Ρωσία, από οικονομική και πολιτική άποψη, ώστε να βρεθεί μια λύση στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και όχι επί του πεδίου (της μάχης)… το να συμβάλουμε σε μια δυνητική κλιμάκωση δεν είναι λύση» πρόσθεσε η ίδια.

Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ζανίν Χένες-Πλάσχαρτ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι, αλλά ειδικά η δική της χώρα θα επιμείνουν να μη σταλούν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, καθώς «ο πολιτικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση».

Αλλά και η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.

«Πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία της κρίσης, όχι να την αυξήσουμε», σημείωσε η Πινότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον είπε πως το Λονδίνο θα δει «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την αποστολή εξοπλισμού που δεν είναι θανατηφόρος».

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Γιουόζας Όλεκας είπε ότι η χώρα του έχει προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία, στέλνοντάς της «ορισμένα στοιχεία», τα οποία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αρνήθηκε να συζητήσει το εάν υποστηρίζει προσωπικά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε… αυτό που έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, αυτό που έχουν πει ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών… Το πρόβλημα αυτό δεν θα επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024