Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαροκινής καταγωγής ο «εγκέφαλος» του πυρήνα στο Βέλγιο

Μαροκινής καταγωγής ο «εγκέφαλος» του πυρήνα στο Βέλγιο

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας 27χρονος βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο οποίος έφυγε για τη Συρία. Η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος σε φυλακή κοντά στη Λιέγη.

Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας 27χρονος βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο οποίος έφυγε πρόσφατα στη Συρία.

«Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI» υποστηρίζει η εφημερίδα La Derniere Heure.

Ηλικίας 27 ετών, ο μαροκινής καταγωγής Βέλγος μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα από αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της οργάνωσης.

Ο 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει. Φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη.

Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ.

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η Derniere Heure προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς δεν προκύπτει παρουσία συγκεκριμένου προσώπου στη χώρα.

»»Σήμα της Europol στην ΕΛ.ΑΣ. για επίθεση τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να «σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024