Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από ποια δεξαμενή θα βγάλει η Ιταλία νέο πρόεδρο

Από ποια δεξαμενή θα βγάλει η Ιταλία νέο πρόεδρο

Σε μία εποχή πολιτικής αβεβαιότητας, η επιλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στον προεδρικό θώκο είναι υψίστης σημασίας. Η παραίτηση Ναπολιτάνο αποτελεί πρόκληση για τον Ρέντσι καθώς ο πρωθυπουργός έχει ανάγκη από έναν Πρόεδρο που θα προτίθεται να στηρίξει το πρόγραμμά του των μεταρρυθμίσεων και αν χρειαστεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο έπειτα από αίτημά του, αν δηλαδή βρεθεί στη θέση να επιδιώξει πρόωρες εκλογές.

Σε μία εποχή πολιτικής αβεβαιότητας, η επιλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στον προεδρικό θώκο είναι υψίστης σημασίας, τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Η παραίτηση Ναπολιτάνο, όπως σχολιάζει το Bloomberg, αποτελεί πρόκληση για τον Ρέντσι καθώς ο πρωθυπουργός έχει ανάγκη από έναν Πρόεδρο που θα προτίθεται να στηρίξει το πρόγραμμά του των μεταρρυθμίσεων και αν χρειαστεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο έπειτα από αίτημά του, αν δηλαδή βρεθεί στη θέση να επιδιώξει πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον, χρειάζεται κάποιον που θα είναι σε θέση να βοηθήσει διαμεσολαβώντας για την επίτευξη πολιτικών συμβιβασμών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας και να υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ερώτημα είναι από ποια δεξαμενή θα αναδυθεί ο νέος πρόεδρος: των πρώην πρωθυπουργών, των πρώην και νυν κεντρικών τραπεζιτών ή των προέδρων της Βουλής.

Πριν από την επίσημη παραίτηση, την Τετάρτη, του Ναπολιτάνο, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονταν περισσότερο ήταν πρώην πρωθυπουργών, όπως ο Ρομάνο Πρόντι, ο Μάσιμο Νταλέμα, ο Τζουλιάνο Αμάτο, με τον Μάριο Πρόντι να θεωρείται ο επικρατέστερος.

Τρεις από τους πιο πρόσφατους πρωθυπουργούς ούτως ή άλλως εξαιρούνται εκ προοιμίου από τη διαδικασία: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι λόγω της καταδίκης του για το σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ ο νυν πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο προκάτοχός του Ενρίκο Λέτα λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Ο πρώτος μόλις έκλεισε τα 40 και ο δεύτερος είναι 48 ετών, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τα 50.

Ενα άλλο μεγάλο φαβορί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέρριψε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να μετακομίσει από τη Φρανκφούρτη στη Ρώμη.

«Είναι προφανώς μεγάλη τιμή που το όνομά του μου κυκλοφορεί, αλλά δεν είναι η δουλειά μου», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι δεν θέλει «να τροφοδοτήσει καμία φήμη».

«Αυτό που μετράει είναι το επάγγελμα που ασκώ σήμερα. Είμαι ευτυχής που έχω τη δυνατότητα να το ασκώ και θα συνεχίσω να το ασκώ», λέει ο Μάριο Ντράγκι.

Μία άλλη πιθανή ομάδα, από την οποία θα μπορούσε να αναδυθεί ο νέος πρόεδρος της Ιταλίας, είναι οι πρώην και νυν πρόεδροι του ιταλικού Κοινοβουλίου. Αυτή ήταν μία θέση στην οποία βρέθηκε και ο Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του.

Σε αυτήν την κατηγορία, ξεχωρίζουν τα ονόματα του νυν προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος θα αναλάβει χρέη προσωρινού επικεφαλής του κράτους έως την εκλογή νέου προέδρου, καθώς και η ομόλογος του στη Βουλή Λάουρα Μπολντρίνι, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη διοργάνωση της προεδρικής εκλογής.

Στις δυνατές υποψηφιότητες περιλαμβάνονται επίσης εκείνη του νυν υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν (και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ), καθώς και του προκατόχου του Φαμπρίτσιο Σακομάνι, επίσης πρώην γενικό διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας. Ο Σακομάνι ήταν επίσης ο τελευταίος αξιωματούχος που συναντήθηκε επισήμως με τον Ναπολιτάνο προτού υποβάλει την παραίτησή του.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024