Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ακροδεξιά περιθωριοποιείται, δεν στήνονται πρόωρες κάλπες στη Σουηδία

Η ακροδεξιά περιθωριοποιείται, δεν στήνονται πρόωρες κάλπες στη Σουηδία

Ανακαλεί ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λοβέν την εξαγγελθείσα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 Μαρτίου κατόπιν συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μειοψηφίας με την δεξιά αντιπολίτευση, η οποία της επιτρέπει να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες, δίνει τέλος στην πολιτική κρίση στην οποία βύθισε τη χώρα η ακροδεξιά και την εξοστρακίζει στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος.

Ανακαλεί ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λοβέν την εξαγγελθείσα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 Μαρτίου κατόπιν συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μειοψηφίας με την δεξιά αντιπολίτευση, η οποία της επιτρέπει να αποφύγει τις πρόωρες κάλπες, δίνει τέλος στην πολιτική κρίση στην οποία βύθισε τη χώρα η ακροδεξιά και την εξοστρακίζει στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος.

«Με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε που επιτρέπει σε κυβέρνηση μειοψηφίας να κυβερνήσει, η κυβέρνηση δεν θα διοργανώσει πρόωρες εκλογές» ανακοίνωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λοβέν, έχοντας δίπλα του εκπροσώπους των Πρασίνων, κυβερνητικών συμμάχων του, και των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς Συμμαχίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Ο Στέφαν Λοβέν είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι προτίθετο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την καταψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού, όταν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες που τάσσονται κατά των μεταναστών υποστήριξαν ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο χρηματοδότησης που προώθησε η τετρακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Θα ήταν οι πρώτες πρόωρες εκλογές στη Σουηδία από το 1958.

Η λεγόμενη «συμφωνία του Δεκεμβρίου» θέτει τις βάσεις συνεργασίας ανάμεσα στα έξι κόμματα που διεκδικούν κυβερνητικές αρμοδιότητες -τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους από τη μια πλευρά, και την κεντροδεξιά, που έχει συνασπισθεί στους κόλπους της Συμμαχίας (συντηρητικοί, αγροτικό κέντρο, φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες), από την άλλη πλευρά- πάνω σε τρία θέματα: τις συντάξεις, την ενέργεια και την Άμυνα.

Η συμφωνία, η οποία ισχύει έως το 2022, προβλέπει πως κάθε κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί να περνάει τον προϋπολογισμό της με την παθητική στήριξη της αντιπολίτευσης.

«Είναι μια νίκη για τη Σουηδία» τόνισε η εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος (Μετριοπαθείς), του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, η Άν Κίνμπεργκ Μπάτρα.

Είναι επίσης ένα βήμα προς περισσότερη συναίνεση, το στοιχείο που χαρακτηρίζει την πολιτική και την κοινωνία της Σουηδίας και το οποίο η πρόσφατη άνοδος της ακροδεξιάς (12,9% των ψήφων) είχε αποδυναμώσει.

«Η Σουηδία είναι υπερήφανη για την παράδοσή της που έγκειται στο να διευθετεί τα δύσκολα ζητήματα πέρα από παρατάξεις, μια παράδοση την οποία δεν έχουν όλες οι χώρες» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, φανερά ανακουφισμένος.

«Η συμφωνία αυτή είναι ενδεικτική αυτού που κάνουμε συνήθως στη σουηδική πολιτική: βρίσκουμε μακροπρόθεσμες λύσεις» εξήγησε η πολιτειολόγος Καμίλα Σάντστρεμ, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Ούμεο (βόρεια Σουηδία).

Από τη συμφωνία αποκλείεται ντε φάκτο η άκρα δεξιά, η οποία βρίσκεται περιθωριοποιημένη στο Κοινοβούλιο, αν και έχει δύναμη μεταξύ των ψηφοφόρων. «Η θεμελιώδης ιδέα είναι να μην επιτραπεί στους Δημοκράτες της Σουηδίας να έχουν επιρροή» συνεχίζει η Σάντστρεμ.

Για να σηματοδοτήσουν τη δυσαρέσκειά τους μπροστά στη νέα κατάσταση, οι Σουηδοί Δημοκράτες ανακοίνωσαν πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συγκεντρώσει παρά τις ψήφους των 49 βουλευτών τους.

«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στον Λοβέν ως πρωθυπουργό» δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT ο προσωρινός πρόεδρος των Δημοκρατών της Σουηδίας Ματίας Κάρλσον.

Σύμφωνα με έναν σχολιαστή του δημόσιου ραδιοσταθμού SR, τον Φρέντρικ Φούρτενμπαχ, «η δύναμή τους θα μειωθεί, δεν θα μπορούν πλέον να προκαλέσουν μια κυβερνητική κρίση. Με αυτή τη συμφωνία, χάνουν επιρροή».

Τα θέματα της μετανάστευσης και της ολοκλήρωσης έχουν αποκλεισθεί από τη συμφωνία.

«Το γεγονός προκαλεί κάποια έκπληξη. Επείγει να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά» δήλωσε η Σάντστρεμ.

Τα ενδιαφερόμενα κόμματα επισήμαναν πάντως πως προβλέπουν να συνεργασθούν στα θέματα αυτά. Αποφεύγουν έτσι να μετατρέψουν τις βουλευτικές εκλογές σε «δημοψήφισμα για τη μετανάστευση», όπως επιθυμούσε η ακροδεξιά.

Η κυβέρνηση θα προτείνει τον Απρίλιο ένα διορθωτικό προϋπολογισμό. Μέχρι τότε θα κυβερνά με τον προϋπολογισμό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που υιοθετήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024