Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ουκρανία ανοίγει την πόρτα στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία ανοίγει την πόρτα στο ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Τρίτη να εγκαταλείψει η χώρα το καθεστώς ουδετερότητάς της και να εργασθεί για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας. «Το μόνο που θα κάνει είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με την υιοθέτηση τέτοιων νόμων» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Τρίτη να εγκαταλείψει η χώρα το καθεστώς ουδετερότητάς της και να εργασθεί για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η σχετική τροπολογία έγινε δεκτή με 303 ψήφους, 77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί. Μόλις 8 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι αντιπαραγωγική και θα αυξήσει τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

«Το μόνο που θα κάνει είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με την υιοθέτηση τέτοιων νόμων» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εντείνουμε το κλίμα της σύγκρουσης» πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν και από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της ως «αδέσμευτης χώρας» αποτελεί ένα μη φιλικό βήμα έναντι της Ρωσίας και θα «εντείνει τα προβλήματα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είναι ένα μη φιλικό βήμα έναντι ημών. Θα εντείνει τα προβλήματα και την όξυνση στις σχέσεις» δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Κέλιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε υποσχεθεί να εγκαταλείψει το «αδέσμευτο» καθεστώς μετά τη ρωσική στήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές που δρουν στα ανατολικά της Ουκρανίας και την προσέγγιση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το καθεστώς ουδετερότητας υιοθετήθηκε το 2010 από την Ουκρανία, μετά από ρωσικές πιέσεις, και εμποδίζει τα δύο κράτη από το να ενταχθούν σε στρατιωτικές συμμαχίες.

Μιλώντας σε ξένους πρεσβευτές το βράδυ της Δευτέρας, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο «αγώνας της Ουκρανίας για ανεξαρτησία, η εδαφικής της ακεραιότητα και η κυριαρχία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις σχέσεις μας με τον κόσμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024