Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραούλ Κάστρο: Έτοιμοι για ειλικρινή και ανοικτό διάλογο με τις ΗΠΑ

Ραούλ Κάστρο: Έτοιμοι για ειλικρινή και ανοικτό διάλογο με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε έτοιμος να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από το διάλογο με την Ουάσινγκτον και ότι βλέπει στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ την άρση ενός «εμποδίου» που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα. Ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά τον Απρίλιο, προσδιορίζοντας έτσι τον χρόνο της πιθανής πρώτης συνάντησής του με τον Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε έτοιμος να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από το διάλογο με την Ουάσινγκτον και ότι βλέπει στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ την άρση ενός «εμποδίου» που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα.

Ο λαός της Κούβας χαιρετίζει τη δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επικυρώνει την άρση ενός εμποδίου στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας, δήλωσε ο Κάστρο κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε την εξάμηνη κοινοβουλευτική σύνοδο.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας» συνέχισε.

Οπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας, ξεκαθάρισε.

Ο Κάστρο δήλωσε επίσης ότι η Κούβα αντιμετωπίζει «έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα» πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, εν μέρει διότι ισχυροί κύκλοι κουβανο-αμερικανών εξορίστων θα αποπειραθούν «να σαμποτάρουν τη διαδικασία» της εξομάλυνσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα την Αβάνα για να αρχίσουν συνομιλίες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε πει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των αντιφρονούντων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το γεγονός ότι η Κούβα εξακολουθεί να κυβερνάται από «ένα καταπιεστικό καθεστώς».

Η Κούβα θα αλλάξει, είναι αναπότρεπτο, αλλά δεν προβλέπω αλλαγές από τη μία ημέρα στην άλλη, έσπευσε να προειδοποιήσει ο πρόεδρος.

Ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά τον Απρίλιο, προσδιορίζοντας έτσι τον χρόνο της πιθανής πρώτης συνάντησής του με τον Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024