Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Χαμάς βγαίνει από τη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, αλλά οι περιορισμοί μένουν

Η Χαμάς βγαίνει από τη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, αλλά οι περιορισμοί μένουν

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αφήνει προσωρινά σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της απόφασης. Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή της Χαμάς, η οποία έγινε δεκτή επειδή κρίθηκε πως η εισαγωγή στη μαύρη λίστα έγινε «βάσει δημοσιευμάτων». Έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αφήνει προσωρινά σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της απόφασης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή της Χαμάς, η οποία έγινε δεκτή επειδή κρίθηκε πως η εισαγωγή στη μαύρη λίστα έγινε «βάσει δημοσιευμάτων».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από την ΕΕ την άμεση ανάκληση της απόφασης.

«Αναμένουμε να βάλουν αμέσως πίσω τη Χαμάς στη λίστα. Η Χαμάς είναι μία δολοφονική, τρομοκρατική οργάνωση στο καταστατικό της οποίας θέτει ως στόχο την καταστροφή του Ισραήλ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χαμάς (γαλλικά) που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ανατράπηκε για «διαδικαστικούς λόγους» η εισαγωγή της οργάνωσης στη μαύρη λίστα επειδή «δεν ελήφθη μετά από εξέταση που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, αλλά μετά από κατηγορίες που διατυπώθηκαν στον Τύπο και στο Διαδίκτυο».

Ωστόσο, το Δικαστήριο τονίζει πως προσωρινά παραμένουν σε ισχύ οι συνέπειες της απόφασης για τρεις μήνες ή μέχρι να εφεσιβληθεί η απόφαση της Τετάρτης. Στόχος είναι, όπως αναφέρει το Δικαστήριο, να διασφαλιστεί «η αποτελεσματικότητα ενδεχόμενου μελλοντικού παγώματος κεφαλαίων» της Χαμάς.

Το σχετικό ανακοινωθέν του Δικαστηρίου καταλήγει υπογραμμίζοντας πως η απόφαση ελήφθη για διαδικαστικούς λόγους και «δεν συνιστά κρίση επί της ουσίας του ζητήματος» του εάν η Χαμάς μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς βρίσκεται στη μαύρη λίστα από το 2001, οπότε και δημιουργήθηκε η λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων σε βάρος των οποίων η ΕΕ μπορεί να πάρει μέτρα, ενώ το πολιτικό της σκέλος εισήχθη στη συνέχεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024