Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέλος τα δώρα και οι χάρες προς την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας

Τέλος τα δώρα και οι χάρες προς την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας

Συνεπής στη δέσμευση που ανέλαβε όταν ορκίστηκε βασιλιάς της Ισπανίας («δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος») επιθυμεί να φανεί ο Φίλιππος Στ', ανακοινώνοντας ότι στο εξής απαγορεύεται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας να δέχονται ακριβά δώρα ή οποιασδήποτε μορφής οικονομική διευκόλυνση.

Συνεπής στη δέσμευση που ανέλαβε όταν ορκίστηκε βασιλιάς της Ισπανίας («δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος») επιθυμεί να φανεί ο Φίλιππος Στ’, ανακοινώνοντας ότι στο εξής απαγορεύεται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας να δέχονται ακριβά δώρα ή οποιασδήποτε μορφής οικονομική διευκόλυνση.

Οι οικονομικές διευκολύνσεις περιλαμβάνουν δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της αγοράς, ενδεχομένως και δάνεια άτοκα, δωρεάν πτήσεις κλπ.

Τα τελευταία χρόνια η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας βρέθηκε στο στόχαστρο του Τύπου για σειρά σκανδάλων, οικονομικών και μη.

Η αδελφή του βασιλιά Φίλιππου, Ινφάντα Κριστίνα, έχει ουσιαστικά εξοστρακιστεί στην Ελβετία με την οικογένειά της, λόγω της εμπλοκής του συζύγου της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Το σκάνδαλο άγγιξε και την ίδια, δεδομένου ότι έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος της. Εκείνη, πάντως, απολογούμενη στον ανακριτή, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τις οικονομικές υποθέσεις του συζύγου της, αφού ασχολείτο με την οικογένεια.

Αλλά και ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος προκάλεσε αρκετή γκρίνια στους συμπολίτες του τα τελευταία χρόνια της μακρόχρονης βασιλιάς του.

Κορυφαία -άτυχη- στιγμή ήταν η φωτογράφισή του με νεκρό ζώο στη διάρκεια σαφάρι στην Αφρική. Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα ζούσε σε ρυθμούς λιτότητας.

Ο Φίλιππος Στ’ ανήλθε στον θρόνο τον Ιούνιο με την υπόσχεση να αναμορφώσει τον θεσμό, αλλά και δεσμεύσεις για περισσότερη διαφάνεια.

Η απόφαση που ελήφθη σχετικά με τα δώρα σημαίνει ότι ο ίδιος δεν θα δεχθεί ποτέ γιωτ ή Ferrari, όπως συνέβη με τον πατέρα του.

Για την ιστορία, το γιωτ «Fortuna» αξίας 18 εκατ. ευρώ ήταν δώρο ομάδας επιχειρηματιών. Οι δύο Ferrari ήταν επίσης δώρο του πρωθυπουργού των Αραβικών Εμιράτων, με τον οποίο ο Χουάν Κάρλος διατηρούσε ανέκαθεν άριστες σχέσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 τα δώρα προς την βασιλική οικογένεια θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: «προσωπικά» και «θεσμικά». Κάθε χρόνο το Παλάτι θα δημοσιεύει στο Ίντερνετ την πλήρη λίστα των «θεσμικών» δώρων, τα οποία θα αποτελούν τμήμα της Εθνικής Κληρονομιάς.

Επίσης, σε περίπτωση που μέλος της βασιλικής οικογένειας δέχεται χρηματικό ποσό στο πλαίσιο βράβευσης, τα χρήματα αυτά θα δίνονται σε κάποια οργάνωση.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τον βασιλιά και την βασίλισσα Λετίθια, τον τέως βασιλιά και την τέως βασίλισσα Σοφία, καθώς και τις κόρες του Φίλιππου, Λεονόρ και Σοφία.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024