Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Μόσχα εγκαταλείπει τον South Stream και προωθεί συνεργασία με Αγκυρα

Η Μόσχα εγκαταλείπει τον South Stream και προωθεί συνεργασία με Αγκυρα

Την άρνηση της ΕΕ να δώσει «πράσινο φως» για την υλοποίηση του South Stream επικαλέστηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Την άρνηση της ΕΕ να δώσει «πράσινο φως» για την υλοποίηση του South Stream επικαλέστηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία, όπως σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεργασία, την οποία περιέγραψε ο ρώσος πρόεδρος, αφορά τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου για την νότια Ευρώπη. Ο κόμβος αυτός θα χωροθετηθεί στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.

Μέσω του κόμβου αυτού, θα αυξηθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παράλληλα υποσχέθηκε και μείωση τιμών.

Ειδικότερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου για την Τουρκία κατά 6%, αρχής γενομένης από το 2015, και ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει με επιπλέον 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Τουρκία, «με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της».

Σε ό,τι αφορά τον South Stream, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι
αφορά την υλοποίηση του αγωγού.

«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου» σημείωσε ο Πούτιν.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του» ανέφερε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι το σχέδιο κατασκευής του South Stream έχει τερματιστεί.

«Το σχέδιο έχει τελειώσει. Αυτό είναι» είπε ο Μίλερ σε δημοσιογράφους.

Ο αγωγός Gazprom, η κατασκευή του οποίου υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα και να καταλήξει στη νότια Ευρώπη και αναμενόταν να αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο από το 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024