Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μαχαίρια ακονίζουν» οι Ρεπουμπλικάνοι μετά τις ανακοινώσεις Ομπάμα

«Μαχαίρια ακονίζουν» οι Ρεπουμπλικάνοι μετά τις ανακοινώσεις Ομπάμα

Η απόφαση του Ομπάμα να κινηθεί μονομερώς στην υπόθεση του μεταναστευτικού προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργή της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο. O Τζον Μπένερ, καταδίκασε τις «προεδρικές εξουσίες» Ομπάμα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό σαμποτάρεται η όποια ελπίδα διακομματικής συνεννόησης. Ο πρόεδρος σήκωσε το γάντι: «Δεν είμαστε έθνος υποκριτών».

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να κινηθεί μονομερώς στην υπόθεση του μεταναστευτικού προκάλεσε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την οργή της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο.

Στις δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, καταδίκασε τις «προεδρικές εξουσίες» του Ομπάμα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό σαμποτάρεται η όποια ελπίδα διακομματικής συνεννόησης.

«Το μεταναστευτικό μας σύστημα είναι διαλυμένο και οι πολίτες θα περίμεναν από εμάς να εργαστούμε από κοινού για να το διορθώσουμε» σημείωσε ο Μπένερ.

Ο ίδιος υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι του προέδρου, ο οποίος -όπως είπε- «συμπεριφέρεται σαν βασιλιάς ή αυτοκράτορας».

Στο διάγγελμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης με σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

«Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και σε αντίθεση με τη φύση μας» ανέφερε ο Ομπάμα.

«Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών» είπε ο πρόεδρος και απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα ανέφερε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό».

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ζουν 11,4 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά. Από αυτούς, τα 6,2 εκατομμύρια δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αιτήσεις νομιμοποίησης.

Από τους υπόλοιπους, το 1,2 εκατομμύρια καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια μπορούν να καλυφθούν βάσει των προτάσεων του προέδρου.

Ο Τζον Μπένερ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τη βούληση των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται μονομερώς.

«Καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους προειδοποιούσα τον πρόεδρο ότι με τις μονομερείς ενέργειες σε ζητήματα όπως η μετανάστευση ή το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει ανέφικτη την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων» τόνισε.

Ήδη, οι Ρεπουμπλικάνοι κινούνται στην κατεύθυνση του «ξηλώματος» τμήματος τουλάχιστον του Obamacare, όπως άλλωστε είχαν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή του θριάμβου τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα σήκωσε το γάντι

Πάντως, ο Ομπάμα με νέα του παρέμβαση από το Λας Βέγκας, το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ξεκαθάρισε ότι το σχέδιό του θα προχωρήσει, γιατί είναι το μόνο που βάζει τάξη στο μεταναστευτικό.

«Δεν θα απελάσουμε μητέρες και παιδιά, θα απελάσουμε μέλη συμμοριών, αυτούς που πραγματικά απειλούν την ασφάλεια» εξήγησε.

Δεν είμαστε έθνος υποκριτών: να χρησιμοποιούμε για τις εργασίες μας τους μετανάστες χωρίς δουλειά και μετά να τους καταδικάζουμε» συνέχισε.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο αριθμός των 11,4 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς χαρτιά είναι ο χαμηλότερος στις ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1970, ενώ χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την πρόταση για απέλαση εκατομμυρίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024