Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τον Αμερικανό όμηρο Πήτερ Κάσιγκ εκτέλεσαν οι τζιχαντιστές

Τον Αμερικανό όμηρο Πήτερ Κάσιγκ εκτέλεσαν οι τζιχαντιστές

Σε νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν τον αμερικανό όμηρο Πήτερ Κάσιγκ, καθώς και τουλάχιστον 15 σύρους στρατιώτες. Πρώην στρατιώτης, ο Κάσιγκ, ο οποίος προσέφερε ανθρωπιστικό έργο σε πρόσφυγες, απήχθη τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί το βίντεο αυθεντικό.

Σε νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν τον αμερικανό όμηρο Πήτερ Κάσιγκ, καθώς και τουλάχιστον 15 σύρους στρατιώτες.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ισλαμικούς ιστότοπους, δεν δείχνει τον αποκεφαλισμό, αλλά έναν μασκοφόρο να κρατά ένα κομμένο κεφάλι λέγοντας ότι εκτέλεσε τον Κάσιγκ.

Την αυθεντικότητα του βίντεο -το οποίο είναι διαφορετικό από τα βίντεο εκτέλεσης των άλλων τεσσάρων Δυτικών ομήρων- φαίνεται πως έχει επαληθεύσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος, αναφέρεται ότι η εξέταση του βίντεο επιβεβαιώνει το θάνατο του Πήτερ Κάσιγκ.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή δείχνει τους αποκεφαλισμούς τουλάχιστον άλλων 15 ομήρων, πιθανότατα σύρων στρατιωτών.

Έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιεύσουν το βίντεο, έκαναν οι γονείς του Κάσιγκ.

«Η οικογένεια ζητεί από σεβασμό τα μέσα ενημέρωσης να αποφύγουν να γίνουν υποχείριο των εκτελεστών και να μην αναρτούν ή δημοσιεύουν φωτογραφίες ή βίντεο που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές που τον κρατούσαν όμηρο» αναφέρει ανακοίνωση της οικογένειας Κάσιγκ.

«Προτιμάμε τον γιο μας να τον θυμούνται και να γράφουν γι’ αυτόν για το σημαντικό έργο του και για την αγάπη που μοιραζόταν με τους φίλους και την οικογένειά του και όχι με τον τρόπο που αυτοί που τον κρατούσαν όμηρο θα χρησιμοποιούσαν για να χειραγωγήσουν τους Αμερικανούς και να προωθήσουν τους σκοπούς τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκτελεστής στο βίντεο μιλά με βρετανική προφορά, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για τον αποκαλούμενο «Τζιχάντι Τζον», τον άνθρωπο που φέρεται να εκτέλεσε τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Πρώην στρατιώτης, ο Κάσιγκ, ο οποίος προσέφερε ανθρωπιστικό έργο σε πρόσφυγες, απήχθη τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία.

Πριν από τον Κάσιγκ, το Ισλαμικό Κράτος είχε εκτελέσει άλλους τέσσερις δυτικούς πολίτες.

«Είμαι σοκαρισμένος από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αμπντούλ Ραχμάν Κάσιγκ (σ.σ ο Κάσιγκ χρησιμοποιούσε το όνομα Αμπντούλ Ραχμάν). Το Ισλαμικό Κράτος έδειξε για μία ακόμη φορά την αθλιότητά του. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του» δήλωσε μέσω Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία για τη σύνοδο της G20.

«Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτές είναι βάρβαρες ενέργειες και αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη» δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε επίσης την εκτέλεση του αμερικανού ομήρου και των σύρων στρατιωτών, κάνοντας λόγο για «νέα πράξη βαρβαρότητας».
Σε ανακοίνωσή του ο Βαλς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η πράξη ενισχύει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να δράσει κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία».

Στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος χαρακτήρισε ειδεχθές έγκλημα τη δολοφονία του Πήτερ Κάσιγκ, καθώς και μελών των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, καλώντας παράλληλα όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να συστρατευτούν ενεργά στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία και στο Ισλαμικό Κράτος.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Αυτός είναι ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής της φετινής σεζόν (vids)

    Τι έδειξε η έρευνα του CIES Football Observatory για τη φετινή σεζόν.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 17 Μαϊου 2024