Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Επικό πλήγμα στην τυραννία η πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Μέρκελ: Επικό πλήγμα στην τυραννία η πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και τίποτα δεν είναι καταδικασμένο να μείνει το ίδιο. Έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε το πεπρωμένο μας: Αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει πηγή ελπίδας και έμπνευσης για τον κόσμο όλο και ιδιαίτερα σήμερα για τους πολίτες της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράκ.

Τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και τίποτα δεν είναι καταδικασμένο να μείνει το ίδιο: Αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει πηγή ελπίδας και έμπνευσης για τον κόσμο όλο και ιδιαίτερα σήμερα για τους πολίτες της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράκ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής στο Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος και επικό πλήγμα στην τυραννία.

«Μας δείχνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το μέλλον μας και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα» δήλωσε η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και ήταν 35 ετών όταν «ανέπνευσε» για πρώτη φορά ελευθερία.

«Ήταν νίκη της ελευθερίας έναντι της κατοχής και αποτελεί μήνυμα ελπίδες για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές ότι μπορεί να γκρεμίσουν τα τείχη -τα τείχη της δικτατορίας, της βίας, των ιδεολογιών, του μίσους» τόνισε.

Το μήνυμα της πτώσης του Τείχους απευθύνεται «ιδιαίτερα σήμερα πολίτες στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ και σε όλες τις περιοχές του κόσμου όπου οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ή ακόμα καταπατούνται» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας ήταν ένα «κράτος χωρίς αρχές δικαίου» «ένα κράτος που παρακολουθούσε» τους πολίτες του και καταπατούσε «τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως την ελευθερία της γνώμης και του Τύπου».

Η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου είναι μία «ημέρα ελευθερίας», όμως επίσης και «μία ημέρα ανάμνησης για τα θύματα» σύμφωνα με την ίδια.

Η γερμανίδα καγκελάριος θύμισε ότι 138 άνθρωποι είχαν πληρώσει με την ζωή τους την προσπάθειά του να περάσουν το Τείχος το διάστημα μεταξύ της οικοδόμησής του, την 13η Αυγούστου του 1961, και της πτώσης του, 28 χρόνια αργότερα.

Μίλησε όμως και για το ιστορικό βάρος της ημερομηνίας της 9ης Νοεμβρίου, μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων του 1938 -του πογκρόμ με στόχο τους Εβραίους που έγινε σημείο καμπής ως προοίμιο του Ολοκαυτώματος.

«Ήταν μία ημέρα ντροπής» δήλωσε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι στην 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου «δεν νοιώθει μόνο τη χαρά της 9ης Νοεμβρίου του 1989, αλλά και της ευθύνης της γερμανικής Ιστορίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024